Събота,

С празнично шествие Стара Загора отбеляза 24 май

От: Стандарт -
С празнично шествие Стара Загора отбеляза 24 май
A
A
A

С тържествен ритуал днес Стара Загора отпразнува 24-ти май -Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Честването започна на площада пред общината. Точно в 10.00 часа под звуците на националния химн, изпълняван от хора на Държавно опера-Стара Загора, хора при НЧ „Родина-1860“ и Общински духов оркестър, кметът на Млада Загора- Боряна Патеркова, председателят на Младежки общински съвет- Едислав Кундев и младият омбудсман на Стара Загора- Александър Александров издигнаха националния трибагреник и знамената на Стара Загора и на Европейския съюз. 6-годишната Виктория Костова от Детска градина №2 „Зорница“, поздрави присъстващите с изпълнение на емблематичното стихотворение „Аз съм българче“ от Иван Вазов.

Негово Високопреосвещенство Старозагорският Митрополит Киприан и свещеници от старозагорската епархия отслужиха Празничен водосвет-молебен и благослов. „Празникът на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост е толкова почитан от народа ни, защото от векове е неизменна част от пъстротата на душевността ни. Там, в дълбината на българското сърце, винаги има огън, който никога не угасва, защото пламъкът му гори от искрите на вярата, родолюбието и словото…. Със създаването на славянската азбука българската реч става неподвластна на времето. А в нея се крие изворът, събрал в себе си българската горест и радост, плачът и слънчевата веселба, трепетите и народните ни въжделения, цялото онова съкровище, което ни прави българи, носещи своите немощи, но и уникални в своето кръстоносене“, каза в словото си владиката.

„Честит празник на всички преподаватели и дейци на културата. Благодарим Ви за всичко, което правите. Бъдете живи и здрави и продължавайте да повдигате духовността на българския народ, защото тя е повече от необходима“, поздрави кметът Живко Тодоров.

В най-духовния ден бяха връчени и наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“ за постижения в науката, изкуството и културата.

Десетокласникът от ППМГ „Гео Милев“ Мирослав Минчев и абитуриентката Миглена Трайкова от СУ „Максим Горки“ получиха индивидуални награда „Млада Загора“ в направление „Наука и образование“ за постигнати призови места в национални олимпиади.

В направление „Култура и изкуство“ с индивидуална награда беше удостоен Виктор Стоев, ученик в 4 клас в СУ „Васил Левски“ и възпитаник на Музикална школа при НЧ „Родина-1860“, за изявено участие в национални и международни музикални конкурси и спечелени високи награди. С колективната награда „Млада Загора“  в същото направление беше удостоена Вокална студия „Усмивки“ при НЧ „Родина- 1860“, с ръководители Жанина Янкулова и Елена Малитакова, за постигнати високи отличия в международни и национални форуми.

Индивидуална награда „Стара Загора“ в направление „Наука и образование“ беше присъдена на доц. д-р. Добри Ярков, ректор на Тракийски университет, за изключителен принос за развитието и просперитета на висшето учебно заведение. С наградата посмъртно беше удостоена и  Антония Сукманова, за доказан професионализъм и принос в учебно-възпитателната дейност в СУ „Максим Горки“.

В същото направление бяха присъдени и две колективни награди-  на Шесто ОУ „Свети Никола“ като духовно средище на просвета и иновативни практики в обучението, както и на педагогическия колектив на Второ ОУ „П.Р.Славейков“- за постигнати високи резултати в учебно- възпитателната и извънкласната дейност.С индивидуалната награда в същата категория „Култура и изкуство“ бяха отличени ръководителят на Библиотека „Родина“  Слава Драганова като еталон за работа в библиотечното дело и българската книжовна култура и на Лилия Филипова- за големия ѝ изследователски принос в проучването, опазването и популяризирането на уникалното културно-историческо наследство на Стара Загора и региона.

С Награда за гражданска доблест бяха удостоени 59 студентите по медицина в Тракийски университет, които работиха неуморно в ковид отделения през изминалите месеци. Община Стара Загора връчи Благодарствени адреси и към екипите на Детска градина № 2 "Зорница" и на Детска ясла № 7 "Еделвайс" за проявена съпричастност към работещите в ковид отделения.

Поздрав към старозагорци отправи и кметът на Млада Загора Боряна Патеркова. „24 май е символ на достойнство, традиция и духовност. Вечният химн на светите братя Кирил и Методий ни зове да бъдем заедно“, каза единадесетокласничката от ГПЧЕ „Ромен Ролан”.

Към небето полетяха 180 балона с буквите от българската азбука, по повод 180 години Светско образование в Стара Загора. А честването продължи с празнично шествие с представителни групи от старозагорските училища, блокове на образователни и културни институции и студенти.  Множеството премина по централния булевард „Цар Симеон Велики“, за да почете най-духовния български празник.

Празникът на площада пред Общината продължи с концерт, в който взеха участие ДЮА „Траянци“ при ЦПЛР, ДЮА „Загорче“ танцова формация „Димитров“, ВС „Усмивки“ при НЧ „Родина-1860“, ВС “Розов свят“ ПРИ НЧ „Св. Климент Охридски -1858“,Детска танцова школа „Настроение“ при НЧ „Настроение 2017“ Стара Загора и ДЮНХ „Жарава“ при НЧ „Родина 1860“ Стара Загора.

На тържествената церемония присъстваха още: зам.-кметовете Иванка Сотирова, Милена Желева и Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Мария Динева, секретарят на Общината Делян Иванов, областният управител Иван Чолаков, ректорът на Тракийски университет доц.д-р Добри Ярков, общински съветници и граждани


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията