Румен Петков показва „Пътеки“ в изложбена зала „Байер“

Своята изложба „Пътеки – живопис и пластика“ ще представи Румен Петков в Стара Загора

Румен Петков показва „Пътеки“ в изложбена зала „Байер“ | StandartNews.com

Своята изложба „Пътеки – живопис и пластика“ ще представи Румен Петков в Стара Загора. Казанлъшкият художник открива експозицията си на 1 декември от 18.00 часа в изложбена зала „Байер“. Тя ще бъде на разположение до 15 декември.

„Рисуването на картини е вълнуващо пътуване. Движението от една композиция към друга е път, водещ към неочаквани срещи с предмети, хора и асоциации, породени от тях и пейзажа, който населяват. Реалният предмет се трансформира в нов обект, превръща се в пластика, в живописно пространство, в произведение, заредено с емоции и нов живот. Пътеките на интуицията минават през градините на цветни вълнения, търсещи жадуваната форма. Намирането им предизвиква размисъл за извървяния път и желание за нови пътешествия. Усещането за безкрайността на този изпълнен с безброй безценни находки път окрилява и вдъхновява.

В живописните композиции графичната рисунка е едновременно отправна точка за тяхното развитие, но и граница, която цветните вълни преминават, но отново се завръщат, търсейки себе си. Динамичността е характерна и за пластиките. Те са изградени от месинг, стъкло и стомана, но и с участието на „намерен предмет“. Колекцията от скулптура и живопис е заредена с празничната атмосфера на витража и бягащите светлини на цветните стъкла“ – споделя авторът Румен Петков

Румен Петков е роден на 3-ти октомври 1955 г. в гр. Попово. През 1974 г. завършва Техникума по строителна керамика в родния си град, а след това и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ в специалността „Декоративно-монументална живопис“ в класа на проф. Никола Гелов.

Това е 37-мата самостоятелна изложба на Петков, като преди това има самостоятелни изложби в цялата страна – София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Сливен, Габрово, Карлово, Казанлък, Попово. През кариерата си участва в редица биеналета в страната: НИ „Лудогорие“, Разград, Биенале за съвременно българско изобразително изкуство „Приятели на морето“ – Бургас, Балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“ – Стара Загора, Национална изложба за изобразително изкуство“ – Сливен, „Национален конкурс „Алианц България“ за живопис, скулптура и графика“ – Пловдив, Стара Загора, „Биенале на хумора и сатирата в изкуството“ – Габрово и др. Живее и твори в Казанлък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай