Ръст в търсенето на имоти в селата около Стара Загора

Това стана ясно на бизнес закуска, която Imoti.net проведе в града

Ръст в търсенето на имоти в селата около Стара Загора | StandartNews.com
  • Това стана ясно на бизнес закуска, която Imoti.net проведе в града на 15 юли

На пазара на недвижими имоти в Стара Загора през първото полугодие на 2021 година се регистрира засилен интерес към купуването на имоти в селата, слабо търесене на имоти под наем и продължаващо търсене на ново строителство. Това стана ясно по време на експертна бизнес закуска, която водещият сайт за обяви за недвижими имоти у нас Imoti.net проведе в Стара Загора на  15 юли.

Тя събра експерти от бранша на дискусия на тема „Домът утре“, а анализ на пазара на недвижими имоти през първото полугодие на 2021 г. в Стара Загора и региона направи председателят на НСНИ Стара Загора от агенция Евродом Бисер Орлов.

Анализ на пазара на недвижими имоти в Стара Загора и околността

Той си обяснява засиления интерес към покупка на имоти с корона кризата и наложената от нея карантина, която приковава много хора вкъщи. „С налагането на карантина през март 2020 се отключи някакъв естествен инстинкт у хората за лична и неприкосновена среда на обитаване, каквато един апартамент не може да предостави“, обясни Орлов.

Интересът, който се наблюдава, е към купуване на всякакъв тип имоти в малките населени места – стари къщи за реновиране, нови завършени такива, празни дворни места и други. Най-предпочитани са имотите в селата от Северната дъга – Борилово, Сулица, Малка Верея, Кирилово, Пряпорец, Ново село и Старозагорски бани. Наблюдава се и интерес към селата на юг от Стара Загора, където цените на къщите са се повишили почти двойно. Поскъпване в рамките на 20% има и в селата на север от града.

Наемният пазар в Стара Загора

Кризата, свързана с COVID-19, не е подминала и наемния пазар в Стара Загора – след март 2020 година е започнал да се забелязва отлив на клиенти, а успоредно със слабото търсене, е започнала и тенденция към освобождаване на вече наети имоти. Всичко това резултира в понижаване на цените за наем на имот. Ако преди ковид кризата обзаведен апартамент с 2 спални можеше да се наеме при наем между 700 лв. и 800 лв., то сега цената за месечен наем е между 500 лв. и 600 лв. При търговските и офисни площи положението е същото, обясни още председателят на НСНИ в Стара Загора.

На бизнес закуската на Imoti.net – в унисон с темата „Домът утре“, арх. Петър Влахов представи Новия общ устройствен план на община Стара Загора, който предвижда разширение на промишлените зони, предназначени за хайтек индустрията.

По отношение на развитието на жилищното строителство, един от основните приоритети е да се разширят зоните за индивидуално строителство – Железник, Самарите, на изток от езерото Загорка.

Ръст на усвоените ипотечни кредити и купуването на къщи

Темата за банкирането в бъдеще коментира и Даниела Иванова, началник отдел „Ключови партньорства“ в Пощенска банка. Тя сподели, че с 18% са се увеличили усвоените ипотечни кредити от началото на годината в сравнение със същия период през 2020 година. Ръст се наблюдава и при купуването на къщи. С 67 на сто повече къщи са се купували в Старозагорско през първото полугодие на 2021 година спрямо първите шест месеца на изминалата 2020 година.

Съдбата на летище Стара Загора

Любопитна новина по време на бизнес закуската на Imoti.net обяви и д-р Румяна Грозева – изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора. Тя обясни, че предстои да бъде решена съдбата на летището в Стара Загора. По думите й това до голяма степен ще определи последващото бизнес развитие както на града, така и на целия регион.

След гостуването си в Стара Загора, екипът на Imoti.net ще проведе бизнес закуска, посветена на темата „Домът утре“  и в Бургас на 16 юли в хотел „България“ от 10,00 часа. Пълната програма с датите и основните дискусионни теми ще откриете ТУК.

Бизнес закуските се осъществяват в унисон с цялостната мисия на водещия сайт за недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group, да стимулира прозрачното  и професионално развитие на имотния бизнес в полза на потребителите. Те са част от програмата на „Годишните награди на Imoti.net“, които през 2021г. се провеждат за шеста поредна година и само преди седмица отличиха най-добрите в сектора на недвижимите имоти за изминалата 2020 година.

Това е единственият национален форум, който присъжда престижните награди за постиженията и коректността на компаниите и експертите в недвижимите имоти. Официалната церемония за награждаване на победителите от конкурса се проведе на 8 юли, в Sofia Event Center, София при огромен интерес.

Генерален партньор на бизнес закуските е Пощенска Банка. Основен партньор е Националната асоциация на строителните предприемачи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай