Рехабилитират туристически маршрути в НП "Пирин"

Стартът бе даден с водосвет в Банско

Рехабилитират туристически маршрути в НП "Пирин" | StandartNews.com

С празничен водосвет беше дадено началото на строително-монтажните работи по рехабилитация на част от туристическите маршрути по проект за подобряване на природозащитното състояние на видове и типове природни местообитания на територията на Защитена зона BG0000209 „Пирин”. Символичната първа копка беше направена от директора на НП”Пирин” Росен Баненски и ръководителите на проекта и фирмата-изпълнител в присъствието на председателя на ОбС Банско Димитър Русков и секретарят на общината Иван Докторов.

В рамките на проекта е предвидено поставяне на дървени скари на места с подпочвена вода и силно ерозирали участъци, почистване на маршрутите и поставяне на табели за насочване преминаването извън увредените участъци от регламентираните пътеки и маршрути, затваряне на дублиращи пътеки и оставяне само на една основна. Ще бъдат монтирани дървени пешеходни мостчета за преминаването на поточета и реки, а по дължината на пътеките се предвижда поставянето на дървени маркировъчни колове и указателни табели. В изпълнение на дейността ще бъде обновен и подходът към най-старото иглолистно дърво в България – Байкушевата мура.
Проектът се реализира чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата му стойност е 6 294 117 лв., от които 5 350 000 лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 944 117 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай