Петък,

Пускат водата в Димитровградско

От: Мартина Суботинова -
A
A
A

Населените места в община Димитровград вече имат вода, но тя все още не е годна за пиене. Това обявиха преди минути Здравният министър проф. Костадин Ангелов и министърът на околната среда и водите - Емил Димитров.

При пробите, взети от три извора в този район няма отклонение във физико-химичните показатели. Там липсват следи от нитрати и тежки метали, увери министърът. Водата ще бъде подложена на качествен контрол през следващите дни, след като се установи замърсяване в канал, който се влива в река Марица.

В останалите населени места в общините Харманли, Любимец, Симеоновград и Свиленград водата все още няма да бъде пускана. Очакват се резултатите от междинните проби, след което ще стане ясно кога водоподаването ще бъде възстановено. Това може да се случи до края на деня, ако пробите са добри.

Министърът на околната среда Емил Димитров, който също е в Хасково информира, че откритите в колектора нитрати са блокирали дишането на животните при водопоя, което е довело до смъртта им. Стойностите на нитратите са 350 пъти над нормата.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички