Първият сноп в Добруджа ще падне в началото на юли

Жътвата на пшеницата в житницата на България - Добруджа, тази година се очаква да започне в първите дни на юли.

Първият сноп в Добруджа ще падне в началото на юли | StandartNews.com


  Жътвата на пшеницата в житницата на България - Добруджа, тази година се очаква да започне в първите дни на юли. Това съобщи днес проф. Иван Киряков, ръководител на отдел "Селекция на зърнено-житни и бобови култури" в Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево по време на традиционния Ден на отворените врати. "Все пак всичко зависи от климатичните условия", застрахова се ученият пред БТА.  Прогнозата за очакваните добиви била още по- трудна, заради зимното засушаване и болестите, които съпътстват най-вече вносните сортове.  На много места в страната по житните посеви имало кафява ръжда и брашнеста мана. По думите на професора, западните сортове са по-неустойчиви, но предпочитани от земеделските производители, заради по-високите добиви. Според него и специалистите у нас, трябва да има държавна защита върху селектираните български сортове, както е например в Турция и Испания, където земеделците били длъжни да сеят поне 10% от площите си с местни семена. Друга грешка, допускана от големите арендатори, била неефикасната растителна защита. Научните работници припомниха, че именно при тяхното използвне зърнопроизводителите получават компетентна и безплатна консултация.
   В момента има достатъчна влажност, което предполага стабилизиране на вегетацията на пшеницата и добри добиви, в зависимост от това, кога са поникнали - през есента или през пролетта, допълни проф. Киряков.
 Над 40 сорта зърнено-житни култури, най-нова селекция зърнено-бобови и няколко хибрида слънчоглед, разработени от селекционерите на института, бяха представени на гостите - учени, фермери и бизнес-партньори, по време на Деня на отворените врати. 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай