Престижният приз "Проф. Александър Фол" е за проф. д-р Петър Делев

16-ят носител на престижната награда "Проф. Александър Фол" е професорът по стара история д-р Петър Делев

Престижният приз "Проф. Александър Фол" е за проф. д-р Петър Делев | StandartNews.com

Професорът по стара история д-р Петър Делев от Исторически факултет на СУ „Свети Климент Охридски“ е отличеният носител на наградата за изследване и принос в популяризирането на тракийската култура на името на най-известния български траколог за 2021 година. Това е решението на Комисията към Община Казанлък, взето на 28 август тази година. Богатата научна биография, впечатляващата преподавателска и активна изследователска дейност са основните аргументи за номинацията на почитаемия учен. Резултатите от ръководените от проф. д-р Делев теренни археологически проучвания намират израз в голям брой научни публикации и изследвания. Наред с това, Комисията отчита възпитаването и образоването на редица поколения български археолози, допринесли с научния си труд в проучването на различни аспекти на тракийската проблематика.

Престижният приз на Община Казанлък е връчван през годините на утвърдени български учени, посветили своето дело на изучаване на мистериите на древните траки, продължители на огромния принос в сферата на тракологията на най-изтъкнатия български познавач на историята и културата на древната тракийска цивилизация проф. Александър Фол, основател на Института по тракология към Българската академия на науките през 1972 година. След смъртта на проф. Фол, по негово желание, прахът му е разпръснат на едно от най-вълнуващите древнотракийски светилища – мегалитът на Богинята-майка в планината Сърнена Средна гора над село Бузовград, община Казанлък.

Официалното награждаване ще се състои утре на открита сцена в парк „Тюлбе“, където по традиция ще бъдат открити 16-те Празници в Долината на тракийските царе. Публиката ще има възможността за първи път да се наслади на спектакъла на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ „Мистериите на траките – Орфей“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай