Представиха втора част на книгата „Стара Загора: 100 портрета“

Създаването на сборника е по идея на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров

Представиха втора част на книгата „Стара Загора: 100 портрета“ | StandartNews.com

Автобиографични разкази на 32 забележителни личности с вдъхновяващ пример и принос в областта на културата, образованието, изкуството и науката бяха събрани в книгата „Стара Загора: 100 портрета“, част II. Създаването на сборника е по идея на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров „Вие винаги ще бъдете гражданин на нашата достолепна Стара Загора. Благодаря Ви, че каквото и да правите, където и да сте, носите нашия любим град в сърцето си! Благодаря Ви за дарбата, за труда, за направеното, за примера! Както е подчертано и в увода на книгата, те се вписват в богатството на Стара Загора, на България, на света. Вписват се в най-важния смисъл на човешката култура и цивилизация – надграждането“, се обърна към всички герои на изданието градоначалникът.

Във втория том от поредицата "Стара Загора: 100 портрета"  отново са представени емблематични творци, дейци на образованието и науката, оставили и оставящи своя значим отпечатък в обществено-културния живот, не само на Стара Загора. Сред тях са: акад. Александър Петров, почетен председател на Съюза на физиците в България, виртуозът на китарата, музикантът Ангел Демирев, физикът д-р Антон Димитров, технически координатор на проекта CMS RPC в ЦЕРН, Швейцария, актрисата и писател Белла Цонева, хормайсторът Богдана Попова, скулпторът проф. Валентин Старчев, историкът Величка Койчева, диригентът Веселин Ненов, поетесата и писател Виолета Бончева, актрисата Диана Найденова, художникът и галерист Димо Генов, оперната певица Евдокия Здравкова-Хорозова, директорът на музей "Литературна Стара Загора" Иван Матев, актрисата Койна Русева, фолклористът Крум Георгиев, създателят на Прабългарска школа за оцеляване "Бага-Тур" Райчо Гънчев, актьорът Христофор Недков, примабалерината и балетен педагог акад. Красимира Колдамова, Галина Боцманова, Десислава Стефанова,  Зоя Майналовска, Иван Кирков, Проф. Иван Станков, Ириела Маринова,  Магдалена Ралчева, Мария Бончева, Мария Донева, Мария Узунова, Мая Дългъчева,  Симеон Симеонов, Соня Рачева и Стойчо Маджарски.„Пандемията няма да спре светлата енергия, която има поредицата. Това е богатство, резултат от искреността на всички герои. Превръща я в решително вдъхновение на смислен живот и високи постижения. Благодаря Ви за съпричастността и отношението към любимата Стара Загора“, се казва още в посланието на кмета.

Техните документални автобиографични портрети впечатляват с многостранна занимателност, идваща от откровената изповед на неповторимия им живот. В разказите им има напрежение, премеждия, приключения, борба, разочарования, победи, надежда. Има стотици кръстопътища и хоризонти на сплетени събития и характери, на талант и труд, на ценности и цели, на мечти и воля. Откровенията от първо лице са сътворени с майсторство и себераздаване в нестандартната обстановка на 2021 година от 13 автори, старозагорските журналисти – Радослава Рашева, Станимира Стоянова, Таня Иванова, Благовест Илиев, Христо Христов, Максим Райнов, Йорданка Димитрова, Павлина Дудева, Мила Маринова, Трифон Митев, Нели Филипова и Петър Драгиев.

„Гордея се, а още повече се радвам, че в доста сложно време заедно направихме тази толкова богата и слънчева книга. Благодаря за разбирането, съпричастието, партньорството“, обърна се към творческия екип Петър Драгиев.

„Представянето на тази великолепна творба не успя да се случи през тази година, поради пандемичната обстановка, но ние сме уверени, че през 2022 година ще бъде издадена и третата- последна част на „Стара Загора: 100 портрета“. На нейната премиера ще успеем да поканим всички забележителни личности, герои на трите сборника“, обясни зам.-кметът Милена Желева. Тя допълни, че книгите ще останат в паметта и ще останат за поколенията.

Първа и втора част на изданието ще бъде на разположение и на всички читалищни библиотеки от Община Стара Загора, както и в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай