Понеделник,

Представиха първите нови електрически автобуси на Бургас

От: Стандарт -
202
Представиха първите нови електрически автобуси на Бургас
A
A
A

В Бургас представиха два от общо 56-те нови електрически автобуси, които ще станат част от автопарка на обществения превозвач „Бургасбус“. Това са превозни средства от ново поколение, чрез които ще се подобри комфортът за пътниците в градския транспорт от една страна, а от друга ще се пази околната среда от замърсяване. Те са модели iebus 18 NG и iebus 12 NG, произведени от IRIZAR E-MOBILITY, както и зарядните станции, предвидени за тяхното обслужване.

Превозните средства се доставят по проект на Община Бургас и „Бургасбус“ ЕООД. Той е под надслов „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Бургас чрез модернизация на обществения транспорт“, финансиран с АДБФП № № BG16M1OP002-5.004-0003-C02,процедура за предоставяне на БФП BG16M1OP002-5.004 „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух”, приоритетна ос 5: „Подобряване качеството на атмосферния въздух” на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“

На церемонията присъстваха кметът на Бургас Димитър Николов, Негово превъзходителство Алехандро Поланко Мата - посланик на Кралство Испания в Република България, Роберто Руис Антолин - търговско-икономически съветник към мисията, Красимир Стойчев – зам.-кмет на Община Бургас, Петко Драгнев - управител на „Бургасбус” ЕООД, Павлин Бошнаков - управител на ДЗЗД „ЕЛ БУС България”, Иманол Рего - управляващ директор на IRIZAR E-MOBILITY.

„Смея да твърдя, че това са най-съвременните автобуси на електричество, които се произвеждат в света. Радостно за нас е, че те са произведени в Европейския съюз и всички части също са произведени в Европейския съюз. Това е изключително важно, имайки предвид икономическото значение на този вид обществен транспорт и производството на електрически автобуси. Благодаря на Н. Пр. Алехандро Поланко Мата за подкрепата и съдействието, на компанията IRIZAR E-MOBILITY и лично на нейния изпълнителен директор по отношение на въвеждането на цялостната система, защото освен доставката на автобуси, това включва и изграждането на зарядни станции“, каза по време на събитието кметът Димитър Николов. Той подчерта, че това е първият тип автобус с медицински сертификат и вградена собствена автоматична система за предпазване от коронавирус.

Проектът предвижда доставката на общо 56 електрически машини - 10 бр. 18-метрови съчленени и 34 бр. 12-метрови електробуса, произведени от IRIZAR E-MOBILITY, както и 12 бр. 9-метрови електрически автобуса, чиято доставка беше договорена през август тази година.

В изпълнение на договорите за доставка на 18-метровите и 12-метровите електрически автобуси, изпълнителят ДЗЗД „ЕЛ БУС България” започна доставката на съответните превозни средства и зарядни станции за тях.

В Автобусното депо на „Бургасбус” ЕООД са доставени първите два автобуса – съчленен 18-метров и соло 12-метров, заедно с първата доставка зарядни станции. Автобусите са производство на IRIZAR E-MOBILITY, Испания. Зарядните станции, предназначени за тях, са също с произход Испания, фирмата производител е JEMA ENERGY.

Автобусите са с модерен външен и вътрешен дизайн и предлагат напълно комфортно обслужване на пътниците. Осигурен е достъп за граждани с намалена мобилност, обособени са места за пътуващи в инвалидни колички, както и за майки с бебешки колички. Позициите за тях са обозначени и обезопасени.

Автобусите притежават всички елементи за удобно и приятно пътуване, като в салона за пътници са приложени две нови решения. Първото е система за пречистване на въздуха, която е превантивна мярка за разпространение на КОВИД - 19. Друга новост е наличието на USB портове за зареждане на лични мобилни апарати в пътническия салон.

С пускането в експлоатация на електрическите автобуси ще се осигури по-голяма плътност на обслужване по бързите автобусни линии. Друго важно предимство е, че с по-интензивно обслужване няма да нараства количеството вредни емисии по маршрутите им, покриващи най-оживените градски зони.

Ще се обнови обслужването на популярната линия № 9, свързваща комплексите „Меден рудник” и „Славейков”. В градския център линията преминава през една от най-натоварените с трафик централни артерии – бул. „Христо Ботев”.

Ще се наситят с електрически автобуси линиите, по маршрута бул. „Иван Вазов” – пл. „Царица Йоанна” – ул. „Булаир” – бул. „Демокрация”, както и трасето по цялото протежение на Приморски парк, което е най-предпочитаната зона за отдих за гражданите и гостите на Бургас.

В комбинация с тролейбусния транспорт – линиите Т1 и Т2, ще бъде постигнато обслужване на значителни райони в града само с екологично чисти превозни средства.

Ще се пренасочат превозни средства и към обслужване на крайградски направления на общинската транспортна схема. Маршрутите на крайградските линии преминават не само през райони и села в периферията на общината, но имат значителен пробег по най-натоварените булеварди и улици крайната си спирка.

Тези промени са в услуга на гражданите на Бургас, като чрез тях ще се подобри значително качеството на предложената транспортна услуга.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички