Четвъртък,

Празникът на Банско сред природата

От: Пламен Вълков -
125
Празникът на Банско сред природата
A
A
A

В празничния 5-ти октомври МКБППМН – община Банско организира спортни мероприятия, посветени на Деня на Банско.
Над двеста деца от 1 до 12 клас още в ранни зори заеха местата си на язовир „Белизмата“, където се проведе традиционния риболовен турнир „Детето риболовец без дрога“. Турнирът увлича децата в един полезен за здравето спорт и им дава възможност да изберат правилния начин на живот – този сред природата. След претегляне на улова, победителите бяха наградени от ръководството на община Банско. Кметът Иван Кадев поздрави децата по повод 108-та годишнина от освобождението на Банско и им да бъдат здрави и да продължат достойно примера на великите ни предци.
Призьори във възрастова група 1-4клас са:
Първо място: Теодор Врачков – 1клас, СУ „Неофит Рилски” ;
Второ място: Кристина Тоскова – 4клас, НУ „Св. Паисий Хилендарски”;
Трето място: Георги Касапинов – 4клас, НУ „Св. Паисий Хилендарски”
Борис Кацаров от 1клас в НУ „Св. Паисий Хилендарски”получи награда за най-малък участник.
Призьори във възрастова група 5-12клас са:
Първо място: Георги Колчагов – 8клас, ПГЕЕ;
Второ място: Красимир Зинков – 9клас, ПГЕЕ;
Трето място: Кристиян Цуков – 8 клас, ПГЕЕ.

В похода до крепостта Ситан кале се включиха ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – с. Места и от ПГЕЕ – гр. Банско, както и гости на града, научили за мероприятието. С изключителен интерес децата слушаха увлекателния разказ на Владимир Баряков – уредник-археолог в Музеен комплекс Банско.

Тук сърцето ми е цяло” – насловът на празничния концерт, организиран от читалище „Никола Вапцаров”, събра само в няколко думи усещането на банскалии за принадлежност към род и Родина в Деня на Банско.

През целия ден признателните жители на града поднасяха цветя пред паметници и паметни плочи на предците, оставили на наследниците си завещание, което ги прави горди и им вменява дълг и отговорност - с достойнство  и чест да продължават делата им.

Децата на Банско пяха и пускаха балони в небето, спортуваха сред природата и учиха историята на родния си град на крепостните стени на Ситан Кале.

С прочувствена проповед и вълнуващи думи свещеник Костадин Калайджиев поздрави миряните в църквата „Света Троица”, от чийто амвон преди 108 години поетът-революционер Пейо Яворов провъзгласи свободата на Банско.

Кметът Иван Кадев  поздрави банскалии и гости на града с пожелание да помнят и да се гордеят  с историята на българския народ, да вярват и работят за пребъдването на България.

„Празници като днешния ни дават кураж да отстояваме идентичността си като наследници на велики банскалии като Паисий Хилендарски и Неофит Рилски. Дават ни основание и упование в неоспоримия факт, че българската нация, език и култура са били първенстващи в югозападните Балкани.

Банско, Пиринският край и майка България се гордеят със своите герои и героини и на този величествен за нас ден – 5 октомври – свеждаме глави пред лишенията, болките и чудесата на тяхната храброст, за да кажем: докато ни има нас, ще я има и България! Бог да пази България!”, произнесе в приветственото си слово кметът на община Банско.

Държавният глава Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, лидери на политически партии,  представители на държавни институции,  неправителствения сектор и дипломатически мисии  изпратиха поздравителни адреси с пожелания за здраве и просперитет на Банско.

 


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията