Пожарът в Сакар планина унищожи 5 000 дка гора

Пожарът в Сакар планина унищожи 5 000 дка гора | StandartNews.com

Огненият ад между Изворово, Дрипчево и Оряхово унищожи 50 хиляди декара площ. От тях над 4700 декара са горски фонд. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация Хасково. И уточниха, че са изгорели още бадемови и лозови насаждения, слънчогледови ниви и пасища.

Тепърва ще се изчисляватзагубите. Областният управител на Хасково Станислав Дечев за пореден път призова за стриктно спазване на забраните за боравене с огън през лятото. Той е категоричен, че огромните бедствия в голямата си част се случват заради човешкото безхаберие и настоя за повече морал и отговорност.

Пожарът в Сакар планина е стихнал, но все още не е потушен. През цялата нощ противопожарните екип дежуряха на фронт от 4 км. В момента целият терен се обхожда. На мястото е областният управител на Хасково Станислав Дечев. Въпреки временното стихване, всички 200 човека остават в готовност за действие, защото с повишаване на температурите е възможно ново възпламеняване, допълват от Областна администрация Хасково.

"Причините за основния пожар са чистенето на дрипчевското землище и пасище. Оттам огънят се разви на огромна площ вследствие на високите температури, сухата растителност и силния вятър", заяви директорът на Областната противопожарна служба комисар Николай Вълчев, цитиран от Нова тв. 

И за днес за хасковска област остава в сила червен код за опасност от пожари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай