Вторник,

Посланикът на Аржентина гостува на Тракийски университет 

От: Стандарт -
Посланикът на Аржентина гостува на Тракийски университет 
A
A
A
  • Посланикът на Република Аржентина Н.Пр. Алфредо Атанасоф посети Тракийски университет – Стара Загора, по покана на ректора доц. д-р Добри Ярков.

Посланикът беше посрещнат със своята делегация в Заседателна зала „Димитър Димов“ в Ректората на Университета, където ректорското ръководство представи дейността, научния и обучителен процес в Тракийски университет. От своя страна Негово Превъзходителство Алфредо Атанасоф разказа в детайли за различните сфери на бизнес и обучение в южноамериканската държава.

По време на визитата двете страни взеха решение отношенията да продължат с бъдещи срещи, свързани с международно сътрудничество между висши училища в Аржентина и Тракийски университет.

Негово Превъзходителство сподели, че това е първият извънстоличен университет, който посещава и е изключително впечатлен: „Благодарим за топлото посрещане на Ректорското ръководство на този престижен университет. Това е един много голям университет, с който смятам, че Аржентина има много широк хоризонт за сътрудничество. Следващият етап е да се свържем с аржентински университети, които имат сходен профил и биха могли да си сътрудничат в сферата на изследователската дейност. Хубаво е, че Университетът е ориентиран към производството, което смятам, че е ключът към растежа на регионите, така че си тръгвам оттук много щастлив, че имахме тази работна среща и си поставихме доста сериозна програма, по която да се работи завбъдеще. Широката дейност на Тракийския университет ни дава възможност да потърсим в Аржентина различни академични групи, които имат сходен профил. Това е само първата среща от серията от бъдещи срещи, които ни предстоят, за да може да осъществим сътрудничество и да сложим още една червена точка на картата на света, в която Университетът отбелязва всички страни, с които работи. Аржентина е страна с 45 милиона население и сме на трето място по БВП в Латинска Америка, отстъпваме само на Бразилия и на Мексико. Заемаме 8-мо място в света по територия и повече от 50 процента от тази територия е обработваема земеделска земя. България и Аржентина имат една доста сериозна търговска връзка, а срещи като днешна ще разширяват хоризонта мащабно занапред.“

Дипломатическата визита завърши с организирано посещение в Музея на коня, където се съхраняват ценни експонати от Третото българско царство.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички