Събота,

Посланикът на Аржентина гостува на Тракийски университет 

От: Стандарт -
131
Посланикът на Аржентина гостува на Тракийски университет 
A
A
A
  • Посланикът на Република Аржентина Н.Пр. Алфредо Атанасоф посети Тракийски университет – Стара Загора, по покана на ректора доц. д-р Добри Ярков.

Посланикът беше посрещнат със своята делегация в Заседателна зала „Димитър Димов“ в Ректората на Университета, където ректорското ръководство представи дейността, научния и обучителен процес в Тракийски университет. От своя страна Негово Превъзходителство Алфредо Атанасоф разказа в детайли за различните сфери на бизнес и обучение в южноамериканската държава.

По време на визитата двете страни взеха решение отношенията да продължат с бъдещи срещи, свързани с международно сътрудничество между висши училища в Аржентина и Тракийски университет.

Негово Превъзходителство сподели, че това е първият извънстоличен университет, който посещава и е изключително впечатлен: „Благодарим за топлото посрещане на Ректорското ръководство на този престижен университет. Това е един много голям университет, с който смятам, че Аржентина има много широк хоризонт за сътрудничество. Следващият етап е да се свържем с аржентински университети, които имат сходен профил и биха могли да си сътрудничат в сферата на изследователската дейност. Хубаво е, че Университетът е ориентиран към производството, което смятам, че е ключът към растежа на регионите, така че си тръгвам оттук много щастлив, че имахме тази работна среща и си поставихме доста сериозна програма, по която да се работи завбъдеще. Широката дейност на Тракийския университет ни дава възможност да потърсим в Аржентина различни академични групи, които имат сходен профил. Това е само първата среща от серията от бъдещи срещи, които ни предстоят, за да може да осъществим сътрудничество и да сложим още една червена точка на картата на света, в която Университетът отбелязва всички страни, с които работи. Аржентина е страна с 45 милиона население и сме на трето място по БВП в Латинска Америка, отстъпваме само на Бразилия и на Мексико. Заемаме 8-мо място в света по територия и повече от 50 процента от тази територия е обработваема земеделска земя. България и Аржентина имат една доста сериозна търговска връзка, а срещи като днешна ще разширяват хоризонта мащабно занапред.“

Дипломатическата визита завърши с организирано посещение в Музея на коня, където се съхраняват ценни експонати от Третото българско царство.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията