Неделя,

Пол Ами и Дьорд Палфи идват за Burgas Intarnational Film Festival’22

От: Стандарт -
687
Пол Ами и Дьорд Палфи идват за Burgas Intarnational Film Festival’22
A
A
A

Популярният френски актьор Пол Ами, който си партнира с легендарната Катрин Деньов и успешният режисьор с унгарски корени Дьорд Палфи, носител на множество престижни награди и номинации от Кан, Карлови Вари, Сънданс, Сан Себастиян и Токио, ще бъдат част от журито на Burgas Intarnational Film Festival’ 22. Седмото издание на фестивала ще се проведе от 16 до 22 юли в Бургас, а част от стотиците гости на събитието, включват елита на българското кино, изтъкнати чужди творци, кинокритици и режисьори.

Международен филмов фестивал Бургас се реализира с финансовата подкрепа на Община Бургас по програма Фонд „Култура”. Всички прожекции са с вход – свободен!

За Пол Ами: Първата среща между камерата и Пол Ами е когато се снима в реклама за Кока- Кола през 2006 година. Завършва „Киноизкуство“ и заедно с приятели създава колектива POK, който събира творци от различни изкуства: скулптори, актьори, фотографи, визуални артисти, диджеи, музиканти, дизайнери, танцьори, певци.

В годините се снима в рекламни кампании на Lacoste, участва в телевизионния сериал „Борджиите“, а бързо след това дебютира и в голямото кино с филма „Тя си отива“ (Elle s’en va) на Еманюел Берсо, където си партнира с голямата Катрин Деньов. През същата 2013 г. участва в „Сюзан“ (Suzanne) на Кател Кюийевере, който е откриващият филм на Седмицата на критиката в Кан. Благодарение на този филм, Пол Ами е номиниран за награда „Сезар“ в категория млада надежда. Малко по малко, талантливият актьор се насочва към кино, което е още по-предизвикателно.

През 2016 г. получава първата си голяма роля в „Орнитологът“ на Жоао Педро Родригес, с който печели наградата за най-добър актьор Prix CinEuphoria през 2017г. Благодарение на добрите си актьорски умения, Пол бързо се превръща в любимец на авторското кино във Франция. Участва във филми като: „Диванът на Сталин“ (Le divan de Staline) на Фани Ардан, „Сибил“ (Sybil) на Жустин Трие, „Двете аз“ (Deux moi) на Седрик Каплиш.

Дьорд Палфи е роден през 1974 г. в Будапеща. Започва да снима експериментални Super 8 филми през 1987 г. Привлича международното внимание със своя дебютен пълнометражен филм "Хлъц", удостоен с EFA за Откритие на годината, както и специален приз от FIPRESCI в Котбус. “Таксидермия" е вторият му игрален филм, с който прикова вниманието на критиката в Кан в селекцията "Особен поглед". В същата година печели и наградата Sundance Institute/NHK за най-добър европейски филмов проект. През 2014 г. завършва Final Cut – Ladies And Gentleman, който е представен в Кан Класики. Носител на множество престижни награди и номинации от Кан, Карлови Вари, Сънданс, Сан Себастиян, Токио и др.

Очаквайте последния му филм “Вечност” на 7-то издание на BIFF 2022. Поканата на Дьорд Палфи се осъществява със съдействието на Институт Лист София.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията