Неделя,

Подписват нов колективен договор в образованието

От: Failed to load user -
A
A
A

Няма пречки да се подпише общинският колективен трудов договор в областта на образованието. Това стана ясно днес на среща на ръководството на община Благоевград, синдикати и работодатели.

Те се обединиха около идеята, че е необходимо, въпреки различните позиции, да се договори най-доброто и за двете страни. Целта на синдикати и работодатели е новият договор да актуализира действащия в момента. При подаване на предложенията си всички страни се съобразиха с колективния трудов договор за системата на народната просвета. Обсъдени бяха добри практики и проблеми в работната среда. На заключителната среща бяха кметът на община Благоевград Атанас Камбитов, шефовете на двата синдиката в Пиринско КНСБ и КТ „Подкрепа" и представители от Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България.

През есента на 2012 г. кметът Камбитов и синдикатите се договориха за допълнителен отпуск на учителите и четири дни допълнително за заетите като непедагогически персонал в училищата. Завишени бяха стартовите заплати на преподавателите, заплащането по националната квалификационна степен, лекторските часове и средствата за облекло на непедагогическия персонал, като постигната сума бе над националното равнище. Такова повишение на възнагражденията не бе правено от 1998 г.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички