Петко Стайнов (внук): ”Дядо ми винаги към Казанлък и казанлъчани се е отнасял с особена обич и топлота!”

Цветя за Маестрото на рожденият му ден

Петко Стайнов (внук): ”Дядо ми винаги към Казанлък и казанлъчани се е отнасял с особена обич и топлота!” | StandartNews.com

По традиция Петко-Стайновите празници в Казанлък започнаха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на академика в двора на гимназията, кръстена на името на известния композитор. Музикалните празници, посветени на големия български композитор, родом от Казанлък, традиционно започват на рождения му ден - 1 декември 2022г. Днес се изпълват 126 години от неговото рождение.

Внукът и управител на Фондация „Петко Стайнов“, който носи името на Маестрото изрази радостта си да види на живо толкова много деца и ученици пред монумента на именития си дядо. Той посочи, че 2022 година ще позволи провеждането с публика на музикалните събития в празничните дни. „Те ще бъдат венец на честванията, подготвени за големия юбилей миналата година на 125 години от рождението на даровития композитор.“ Петко Стайнов прикани всички, които посещават столицата да посетят и паметника на именития му дядо в Борисовата градина, който също бе открит за юбилея през 2021 г. „Той много обичаше Казанлък и мисля, че имате основания да се гордеете с него като Ваш съгражданин.“, увери управителят на едноименната фондация.

Живота и делото на именития съгражданин припомни историкът Йордан Кирчев и цитира Петко Стайнов с думи за възродената му обич към родината и родния Казанлък в миговете, в които е бил в странство. „Той е пример за родолюбие, за  човечност, за гражданска активност и воля!“, отбеляза историкът.

„Помислете какви възможности има пред Вас – как един човек, изгубил зрението си е достигнал да бъде част от световното културно наследство!“, прикани младите директорът на Националния хоров фестивал „Петко Стайнов“ Младен Станев. Той посочи, че величието на големия творец не се измерва със зрението му: „Той е намерил възможността с това, което му е дадено да достигне до върховете на своя ум и да го представи пред света.“, посочи хоровият диригент и пожела на младите да развиват талантите и уменията си, за да постигат успехи.

Кратка музикално-литературна програма представиха деца от ДГ№18 „Пчелица“ и ДГ№13“Мечо Пух“. Публиката за първи път чу песента на музикалния ръководител Румелия Христова, посветена на видния музикален общественик.

 

В рамките на четири дни музикалните събития, посветени на живота и творчеството на известния композитор и виден общественик, на хоровата и симфонична музика отново събират публика и изпълнители в Казанлък.

Първата празнична вечер ще бъде посветена на 50-годишния юбилей на Смесен хор „Петко Стайнов“. От 18,30ч. в залата на Исторически музей „Искра” и Художествена галерия - Казанлък хористите, под диригентстсвото на Младен Станев, директор на хоровия фестивал, ще изпълнят Кантата „Глория“ от Антонио Вивалди, с участието на солисти и Симфоничен оркестър – Габрово.

Смесен хор “Петко Стайнов” е създаден през 1972 г. от изтъкнатия хоров диригент и създател на първата хорова школа в Казанлък Петя Павлович. Инициатор е големият български композитор Петко Стайнов, а след смъртта му представителният градски хор получава неговото име. За половинвековен юбилей хоровата формация от първа хорова школа в Казанлък се утвърждава сред водещите хорови формации у нас, със завоювани многобройни отличия на българската и международната хорови сцени. В разнообразния хоров репертоар винаги е отделяно специално внимание на произведенията от български автори.

От 09,00ч. до 16,00ч. Дом „Петко Стайнов“ обявява Дни на отворените врати за посетители в рамките на празниците. Сградата е превърната в музей преди 10 години и е паметник на културата от национално значение. Тя е дарение на Община Казанлък - на Исторически музей „Искра“ от неговия син арх. Стефан Стайнов, който основа и фондация на името на своя именит баща.

На 2 декември от 18,00ч. в Музея на фотографията и визуалните изтуства публиката ще може да се наслади на камерен концерт на Вокална студия на оперната певица Стефка Минева. С виртуозните си изпълнения примата отдавна е достигнала до най-значимите световни оперни сцени, а в последните години активно работи с млади таланти. В концерта ще вземат участие нейни възпитаници от цял свят.

 

На 3 декември от 11.00 ч. ще бъде дадено начало на Петия Национален хоров фестивал, посветен на именития композитор с концерт-матине на Смесен камерен хор „Севтополис“ с диригент Дора Кошева. Мястото отново е залата на Исторически музей „Искра” и Художествена галерия – Казанлък. Разпределени в две части, за казанлъчани и техните гости ще пеят седем хорови формации от цялата страна. Някои от тях, вече впечатлени от хоровия фестивал гостуват за втори или трети път, други, като Представителен смесен хор „Родна песен“ от град Хасково, ще участват за първи път. Освен от Казанлък, публиката ще чуе хорови формации от Шумен, Дупница, София, Габрово, Харманли.  

В паузата между хоровите изяви, за първи път в програмата са предвидени и прожекции на филми за живота на Петко Стайнов и Чудомир. За общуването между големите казанлъшки творци ще има и дискусия. Пространство за съпътстващите културни събития ще осигурят залите на Литературно-художествен музей „Чудомир“. Началният час е 15 ч.

„След две години прекъсване заради противоепидемичните мерки Петко-Стайновите празници се радват на голям интерес.“, коментира диригентът Младен Станев, директор на Националния хоров фестивал "Петко Стайнов". „Творбите на Петко Стайнов са като визитка на българската култура по света и до днес. Целта ни е не само местната общност, а вниманието на международната публика към творчеството на големия композитор.“, посочи той, 45 години след смъртта на Маестро Стайнов.

През тази година ще бъдат присъдени и две награди на участниците в Националния хоров фестивал - фондация „Петко Груев Стайнов” ще присъди отличие за най-добро изпълнение на произведение на Петко Стайнов, а Община Казанлък – за най-добро представяне на изпълнител. Журито ще включва представители на едноименната фондация и на Община Казанлък.

Празничните дни, посветени на Петко Стайнов в Казанлък завършват на 4 декември с концерт матине на НУМТИ „Добрин Петков“ - Пловдив.

Всички събития от програмата се организирани от Община Казанлък, фондация „Петко Груев Стайнов“, Исторически музей „Искра“, Литературно-художествения музей „Чудомир“, Музеят на фотографията и Народно читалище „Искра - 1860“.

Входът е свободен за всички концертни прояви от програмата на празниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай