Понеделник,

Перник в паника от среднощен трус, усетиха го и в София

От: Стандарт -
1175
Перник в паника от среднощен трус, усетиха го и в София
A
A
A

Земетресението, което разлюля Перник тази нощ, сериозно е уплашило жителите на града. В онлайн пространството преливат коментари на хора, които са усетили земния трус. Повечето обясняват, че са се събудили от бедствието, която е била хоризонтална, мнозина посочват, че домашните им любимци също не са били спокойни. Част от жителите са усетили и вторичен трус, пише Блиц.

Земетресение с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер е регистрирано на 28 километра от София в югозападна посока - в района на Перник, показват данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Трусът е усетен в 03:42 ч. българско време на 16 януари. Дълбочината на земетръсното огнище е 2 километра.

10 минути по-късно е последвал вторичен трус от 2,1 по Рихтер.  

 По данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) към БАН, земетресението е с магнитуд 3.0, а дълбочината на земетръсното огнище е 10 километра.Епицентърът се намира на около 4 километра северозападно от Перник.

Местните хора споделят във Фейсбук, че трусът ги е събудил, бил е съпроводен с тътен. Описват го като силен, но краткотраен, с вертикална посока на движението.Земетресението е усетено и в западните райони на София, но по-слабо.

През 2012 г. Перник беше разтърсен от земетресение с магнитуд 5.6. По първоначални данни беше съобщено, че магнитудът е 5.8, но впоследствие информацията беше коригирана. Тогава бяха нанесени щети на над 18 000 жилища в града и околностите.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията