Партии и коалиции постигнаха сговор за състава на секционните комисии

1804-ма души ще се погрижат за изрядно протичане на избирателния процес

Партии и коалиции постигнаха сговор за състава на секционните комисии | StandartNews.com

Политическите партии и коалиции достигнаха до съгласие за състава на секционните избирателни комисии за вота на 9 юни. Консултациите се проведоха тази сутрин в зала 2 на Община Стара Загора, водещ на съвещателната среща бе секретарят Делян Иванов. Отзоваха се представители на коалициите ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и „БСП за България“, както и на партиите ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. Районната избирателна комисия се представляваше от Денчо Денев, член на РИК.

„Доволен съм, конструктивно и диалогично преминаха консултациите и за разлика от предишни проведени, които завършваха с възражения, на днешните се постигна единомислие за съставите на секционните комисии за изборите на 9 юни“, определи секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов.

205 е общият брой на избирателните секции, 7 са специализираните, така че сумарно СИК-овете стават 212. 160 от тях са 9-членни, а 52 са съставени от 7 души - това зависи от броя на гласуващите избиратели. Сборът на членове и ръководства от всички партии и коалиции е 1804.

Комбинирането на местата според разпределението на РИК е следното: коалиция ГЕРБ-СДС получава 69 председатели, 59 зам.-председатели и 58 секретари, коалиция ПП-ДБ – 53-ма председатели, 59 зам.-председатели и 58 секретари, ДПС – 28 председатели, 36 зам.-председатели и 33-ма секретари. При останалите формации сортирането е: „Възраждане“ 30:30:31 , „БСП за България“ 23:17:22 и ИТН 9:11:10.

Задача на РИК е да назначи СИК-овете. В срок до 8 май партиите и коалициите подписват протокола от днес и представят документите си, а на 9 май кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров ще изпрати в РИК цялата документация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай