Пак отменят празника на еленския бут

Отлагането на емблематичното за възрожденското градче Елена събитие ще донесе огромни загуби за местния бизнес

Пак отменят празника на еленския бут | StandartNews.com

Празникът на еленския бут, който по традиция събира гости за Димитровден, отново ще бъде отменен заради ковид пандемията. 

Решението е на кмета на община Елена инж. Дилян Млъзев съобразно заповедта на здравния министър за преустановяване на всякакви масови събития, предполагащи струпване на много хора. Становището му е мотивирано в писмо до Местния съвет по туризъм „Елена“, който преди няколко седмици отправи искане до градоначалника за зелена светлина за форума, пише "Борба".

„Община Елена дълго отлагаше вземането на решение с надеждата, че е възможно при евентуално благоприятно развитие на епидемичната обстановка част от въведените забрани и ограничения да отпаднат. За съжаление, броят на заразените през последните седмици сочи тъкмо обратното като тенденция. Ниският процент на ваксинирани също е повод за безпокойство. Ситуацията в общината не е по-различна и буди тревога от драстично увеличение на регистрираните случаи в резултат на огромния поток от посетители при евентуално провеждане на празника“, заявява инж. Млъзев.

Той допълва, че и насрочените избори за президент и народни представители, както и евентуален балотаж, допълнително биха създали трудности в организацията на събитието.

„Община Елена отчасти споделя притесненията на Местния съвет по туризъм, че отмяната на празника ще се отрази негативно на бизнеса и най-вече на туризма“, казва още кметът в отговора си и изразява надежда, че догодина традицията ще бъде възстановена.

Управителният съвет по туризъм в Елена бе категоричен, че отлагането на форума ще върне в изходна точка постигнатото при организацията на мащабното събитие през всички изминали години. Според членовете на обединението това ще предизвика икономически колапс на общината и сериозен удар по инвестиционния интерес в населеното място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай