Отрупан с цветя е паметникът на Ботев в Казанлък

Община Казанлък се преклони пред големия поет-революционер

Отрупан с цветя е паметникът на Ботев в Казанлък | StandartNews.com

Община Казанлък се преклони пред големия поет-революционер Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. 145-годишнината от неговата гибел бе отбелязана с поклон и церемония по поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на героя на България в парк „Розариум“. Паметта за делото и саможертвата на великия българин събра представители на Общинското ръководство и общински съветници, културни институти, всички казанлъшки училища, читалища, патриотични организации и родолюбиви казанлъчани. От името на Кмета Галина Стоянова цветя поднесе заместник-кметът Драгомир Петков.

Росица Нанева, преподавател по история в ОУ“Мати Болгария“ припомни подвига на героя: „Христо Ботев посвещава цялото свое съществуване, своята младост, своята сила и своята смърт в името на идеала, в името на майка България! Помнете го, българи! Помнете всички наши предци, жертвали живота си за Родината!“, призова тя.

Честванията за Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България в Казанлък продължават в 20,00 ч. с прожекция в Музея на розата на документалния 27-минутен филм „На прощаване“ (2018).  Продуцент на лентата е „България ин моушън пикчърс“. Режисьор, оператор и монтажист е Борислав Марков, а 28-годишният казанлъшки поет Атанас Янев е редактор и автор на сценария. Излъчването се осъществява с подкрепата на омбудсмана на Казанлък Гинка Щерева. Вход – безплатен.

В парк „Розариум“ вечерта от 21,00 ч. 61 Стрямска механизирана бригада под командването на бригаден генерал Деян Дешков ще проведе тържествена заря-проверка, в памет на живота и делото на загиналите за свободата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай