Откриваме официално 30-те Чудомирови празници в Казанлък

Програмата ще продължи до 1 април

Откриваме официално 30-те Чудомирови празници в Казанлък | StandartNews.com

На рождената дата на известния писател, художник, краевед, журналист и общественик Димитър Чорбаджийски – Чудомир ще бъдат открити официално 30-те Чудомирови празници в Казанлък. Програмата ще продължи до 1 април, а в нея са включени изложби, литературни представяния, конкурси, научна конференция, творчески работилници. На казанлъшката сцена гостуват и няколко постановки на трупи и актьори от цялата страна, които ще се състезават за 21-ата награда “Комедиен хит на сезона”.

Официалното откриване ще се състои в Литературно-художествен музей “Чудомир”, където е и къщата, в която Димитър Чорбаджийски е живял и творил със съпругата си Мара Чорбаджийска. По време на откриването присъстващите ще отдадат почит към автора на неговия гроб в двора на къщата, а в музея ще бъде открита експозицията “Нашенци”, представяща творби, подбрани от Чудомир за последната му изложба.

Изложбата ще открие главният уредник на Националната галерия Анелия Николаева. Участие в церемонията ще вземе хор “Петко Стайнов”, а вечерта ще продължи в зала “Любомир Кабакчиев”, където ще бъде връчена 55-ата награда “Чудомир” за къс хумористичен разказ на едноименната фондация и вестник “Стършел”.

Програмата днес ще завърши с първата постановка, състезаваща се за престижната награда “Комедиен хит на сезона”. На сцената в зала “Любомир Кабакчиев” ще се качат актьорите от Драматичен театър “Невена Коканова” в Ямбол със спектакъла “Министрите идат”.

Ежегодно Чудомировите празници са част от културния календар на Казанлък. Те се организират от Литературно-художествения музей, фондация „Чудомир“ и Община Казанлък, а целта е да се напомни и да се почете творчеството на един от най-видните автори, живяли и творили в града.

Цялата програма за празниците вижте ТУК.
https://chudomir.eu/images/stories/file/2024_Programa_Chudomirovi_praznici.pdf 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай