Откриха проблеми с везните за измерване на ГКПП-та

След проверка на прокуратурата са открити отклонения в тонажа при метрологично измерване на теглото на товарните автомобили

Откриха проблеми с везните за измерване на ГКПП-та | StandartNews.com

След проверка на прокуратурата  са открити отклонения в тонажа при метрологично измерване на теглото на товарните автомобили.

Постъпилата жалба е от член на Управителния съвет на Сдружение на малките и средни превозвачи. В нея се посочва за налагани глоби, които следва да се плащат на място, без право на обжалване, съобщават от прокуратурата.

Въз основа на цялата представена документация, Софийска градска прокуратура е установила, че поставените кантари от типа AR-WIM, с производител ESIT, на територията на ГКПП „Кулата“, не подлежат на метрологичен контрол съгласно действащото национално законодателство, поради което такъв не е осъществяван от БИМ.

Предметът на проверката касае реда и начина на използване на монтирани 6 броя везни с автоматично действие за измерване на моторни превозни средства в движение и за измерване на осовото им натоварване.

Те са монтирани и въведени в експлоатация през 2020 година на ГКПП "Кулата" след изпълнен проект за „Реконструкция на ГКПП Кулата“.

Софийска градска прокуратура е установила липса на съгласуване от страна на Агенция „Митници“ с ДАМТН и БИМ по отношение закупуване на кантарите от AR-WIM, с производител ESIT, и тяхното приложение на граничните пунктове на територията на Република България.

С оглед констатираните различни становища на компетентните контролни органи, Софийска градска прокуратура е определила 30-дневен срок за изготвяне на писмени доклади относно предприетите конкретни мерки, мероприятия, законодателна инициатива и други такива действия, с оглед законовите им правомощия и компетентност, за отстраняване на констатираните нарушения и несъответствия с цел опазване на обществения интерес и правата на гражданите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай