Откриха паметници на Й. Радичков, Л. Дилов и П. Дубарова в Плиска

Паметници на трима български творци бяха открити в Алеята на писателите в Двора на Кирилицата в древната ни столица Плиска - Йордан Радичков, Любен Дилов и Петя Дубарова

Откриха паметници на Й. Радичков, Л. Дилов и П. Дубарова в Плиска | StandartNews.com

Паметници на трима български творци бяха открити в Алеята на писателите в Двора на Кирилицата в древната ни столица Плиска - Йордан Радичков, Любен Дилов и Петя Дубарова. Бюстът на писателя и драматурга Йордан Радичков е дело на неговия дългогодишен приятел скулптурът проф. Емил Попов. На церемонията присъстваха синът и дъщеря му – Димитър и Розалия Радичкови.
 Лентата на първия паметник на своя баща  преряза Любен Дилов-син. На церемонията в свой стил той заяви, че фантастът много би се зарадвал, че бюстът му се открива в деня, когато Българската православна църква отбелязва паметта на Св. Архангел Гавриил - най-красивият и секси ангел в цялото небесно войнство. Автор на паметника на Любен Дилов е друг професор по скулптура, известният творец Димитър Рашков.
  Образът на нежната поетеса с трагична съдба Петя Дубарова е изваян от бургаската авторка Снежанка Стоянова. Елица Дубарова дойде в Плиска, за да почете сестра си.
  На тържеството пристигнаха и над 40 представители на Република Саха – Якутия за отриването на паметника на най-ярката личност в местната литература и философия - мислителят Алексей Кулоковски, наследник на виден шамански род. По този повод в Плиска бе извършен обряд, с който шаманът Дмитрий Артемиев благослови древния български народ и пожела мир, добруване и щастие на всички.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай