Огънят край Югово обхвана 1000 декара гора

Служебният премиер коментира, че няма непосредствена опасност към близките населени места

Огънят край Югово обхвана 1000 декара гора | StandartNews.com

Към момента ситуацията с пожара, който се развива над родопското село Югово, е овладяна. Това каза служебният министър-председател Стефан Янев пред журналисти преди днешното редовно правителствено заседание. По думите му нощта е преминала сравнително спокойно, предаде БТА.

Служебният премиер коментира, че няма непосредствена опасност към близките населени места. Пожарът е обхванал около 1000 декара гора, огънят е на два километра от селото, но засега не се налага евакуация на хора.

Има достатъчно хора и техника на разположение. Янев добави, че при неблагоприятно развитие на ситуация има готовност летателна техника от българската армия да помогне с потушаването на пожара от въздуха. В готовност има един хеликоптер, а други два са в наличност.

"Надяваме се при неблагоприятно развитие на обстановката да имаме достатъчно както жива сила на терен, така и летателна техника, която да помогне за потушаването на пожара", заяви Стефан Янев.

Освен това страната ни допълнително се консултира със съседни държави, за да може при необходимост да ползваме и допълнителна техника при необходимост.

Информацията, която има от главен комисар Николай Николов, който е на място на терен, е, че ситуацията е овладяна и предвидима. Според развитието ще се прецени дали са необходими още сили и средства.

Служебният министър-председател поздрави българските миньори с професионалния им празник. Той изтъкна, че това са хора, които с труда си, подпомагат и захранват много други промишлености и бизнеси, които са структуроопределящи за българската икономика, "Поклон пред труда им. Да са живи и здрави и честит празник", завърши Стефан Янев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай