Обучават младежи на родолюбие и военни дисциплини

Кметовете на общините Кърджали, Кирково и Момчилград бяха отличени за принос в патриотичното възпитание на подрастващите

Обучават младежи на родолюбие и военни дисциплини | StandartNews.com

Ученици от 10-класове от област Кърджали  участваха в заключително занятие за обучение по военната дисциплина „Подготовка на страната за отбрана”. Средношколци от Момчилград, Кирково,  Бенковски и Чорбаджийско се запознаха с военна техника, лично оръжие и снаряжение. Занятието се провежда традиционно в базата на Общинския ученически център по военно дело и спасителни дейности край кърджалийското село Широко поле. То се организира от Военно окръжие в Кърджали, с подкрепата на СОСЗР и Военен клуб Кърджали.
       
„Днес затваряме кръга от военни занятия в страната, които дават урок по родолюбие на младите. Важно е да се подчертае, че имаме пълна подкрепа от институциите”, заяви пред присъстващите началникът на Централното военно окръжие полк.Георги Петков. Той награди кметовете на община Кърджали Хасан Азис, на общините Кирково и Момчилград Шинаси Сюлейман и Сунай Хасан, както и областния управител Никола Чанев за принос в патриотичното възпитание на подрастващите. Тримата градоначалници бяха отличени и от председателя на СОСЗР о.з.ген. Златан Стойков.
         
Гости на младите хора бяха също полк. Станимир Кисьов, държавен експерт в УЧРМО, Иво Антонов, директор на дирекция Политика по военно-патриотично възпитание в МО. Присъстваха също зам.-областният управител Севда Камбурова, кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман, секретарят на община Момчилград Бахатдин Ахмедов, началникът на Военно окръжие подп. Евгени Енчев.
         
Общинският ученически център край Широко поле се създава през далечната 1996 г. с оръжие и екипировка, осигурени от Организацията за съдействие на отбраната. Активно съдействие оказва община Кърджали.
       
Под ръководството на о.з.майор Минчо Гумаров започва възстановяването на материалната база. Направени са първи стъпки за придобиване на базата от Община Кърджали от МО и през 2003 г. по време на мандата на кмета Хасан Азис тя е актувана като общинска собственост. През следващите години центърът е водоснабден, изградена е чешма-паметник на загиналите бойци от област Кърджали във Втората световна война.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай