Общината осигурява временни жилища за персонала на УМБАЛ Бургас

Община Бургас ще осигури временни жилища на четири медицински сестри от Инфекциозно отделение, пожелали да се изолират от семействата си

Общината осигурява временни жилища за персонала на УМБАЛ Бургас | StandartNews.com

Три нови случая на заразени с коронавирус в Бургаска област са доказани вчера. Нито един от тях не е настанен в болница. Изолирани са у дома. Два от новите случаи са от Айтос, контактни на един от заразените в София онкоболни, в момента настанен в айтоската болница. Третият нов случай е медицинска сестра от Инфекциозното отделение на УМБАЛ Бургас. Тя също е изолирана в дома си. Живее сама, няма контактни лица извън колегите й в болницата.

"Община Бургас ще осигури временни жилища на четири медицински сестри от Инфекциозно отделение, пожелали да се изолират от семействата си", обяви кметът Димитър Николов.

На целия персонал в Инфекциозно отделение са взети проби за повторно ПиСиАр изследване, след като такова им бе направено преди седмица. Проби за изследване са взети и на пациенти извън сектора за лечение на КОВИД - 19 в УМБАЛ.

С новите трима заразените в Бургаска област стават общо 40, от които 22 в община Бургас, а останалите в съседните й общини.

От община Бургас - 22

От община Карнобат - 4

От община Камено - 2

От община Руен - 4

От община Сунгурларе - 1

От община Поморие - 2

От община Несебър - 2

От община Айтос - 3

Състоянието на настанените в УМБАЛ Бургас шест пациента е сравнително добро. Болницата разполага с необходимите количества хлорокин. Бърза помощ е снабдена с всичко необходимо по отношение на предпазни облекла и средства, съобщи нейният директор Асен Кърджиев. Там очакват нова линейка.

Днес Общинският кризисен щаб реши всички лежащо болни пациенти с белодробни заболявания в Белодробната болница да бъдат изследвани с пулов метод - ПиСиАр тестове. Преди дни беше изследван целият медицински персонал там. Пробите им са отрицателни.

983 са поставените под карантина в областта, 514 от тях в община Бургас.

Управителят на УМБАЛ постави пред щаба въпроса за преструктуриране на лечебните заведения в областта. Предложението е в Инфекциозно отделение на УМБАЛ Бургас да бъдат настанявани само пациенти с коронавирус, а Инфекциозно отделение в Айтос да поема за лечение всички пациенти с друг вид инфекциозни заболявания, като хепатита с всички негови разновидности.

От днес се сваля карантината във Вътрешно отделение на болница "Бургасмед" и тя ще продължи да приема пациенти.

Комисията общински съветници, която разглежда заявленията за хранителни помощи, се събра за поредното си заседание.

Обстановката при КПП-тата е спокойна, съобщи главен комисар Радослав Сотиров. Общинският кризисен щаб ще достави нови количества защитни маски от по-висок клас на ОД на МВР.  

Гражданите, които се нуждаят от лекарства, но нямат финансова възможност да ги закупят, могат да подават заявления по електронна поща до общинската дирекция "Здравеопазване и социални дейности" ([email protected]). Комисия ще ги разгледа и излезе с решение кой да получи такава помощ.

Екипите на Община Бургас, подпомогнати от доброволци, продължават ежедневно да обслужват хора по домовете. Всички набелязани мерки за дезинфекция се изпълняват регулярно.

Продължават проверките за спазване заповедта на министъра на здравеопазването, като ще се обърне специално внимание на хипермаркетите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай