Община Стара Загора очаква одобрение на проекти за подобряване на осем сгради в града

Общо шест емблематични обекта ще могат да получат цялостно обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност

Община Стара Загора очаква одобрение на проекти за подобряване на осем сгради в града | StandartNews.com

Община Стара Загора подготви по две проектни предложения за всяка една възможност по процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт“, част от Националния план за възстановяване и устойчивост. Общо шест емблематични обекта ще могат да получат цялостно обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност.

„Имахме предварителна готовност и разработихме проекти за обекти, които имат нужда от средства за ремонт. През февруари е подадено проектното предложение за модернизация на образователната среда в XI ОУ „Николай Лилиев“. Общата му стойност е малко над 2 млн. и 600 хиляди лева. Реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност се предвижда и за Дома за стари хора, който се намира в Старозагорски бани.

Две административни сгради също очакват одобрение - на Общината, която е изключително енерго неефективна като обслужване, и тази на „Тролейбусни и автобусни превози“ , която също се нуждае от ремонт“, посочи по време на пресконференция пред местните медии кметът на Стара Загора Живко Тодоров. От думите му стана ясно, че реконструкция очакват още сградите на БСФС – на стойност 1 млн. и 600 хил. лева, и тази под козирката на стадион „Берое“ – на стойност над 2 млн. лева, Комплекс за култура и изкуство – бивш Пионерски дом, на стойност 617 хил. лева и Читалище „Родина“ – на стойност близо 300 хил. лева. Общата стойност на подадените проектни предложения е малко над 23 мил. лева.

По време на срещата с медии, секретарят на Общинска администрация Делян Иванов даде подробности по програмата за саниране на жилищни сгради.

50 млн. лева е общият размер на средствата, определени за Община Стара Загора по първия етап на програмата за енергийно обновяване на жилищни сгради. 75 са сдружения на собственици, депозирали документи в Общината за саниране до установения срок – 10 май. Иванов посочи, че до края на месеца предстои предаването на информация към Министерство на регионалното развитие и благоустройството. „Разделили сме ги на две групи – от 500 кв. м. до 4 хил. кв. м. разгърната площ и от 4 хил. кв. м. до 13 хил. кв. м. Във втората група имаме 52 подадени заявления. Предстои етап за подписване на партньорство между Община Стара Загора и представителите на собствениците“, допълни Делян Иванов. „В градове като Русе има доста слаб интерес и се очаква преразпределение на средствата, така че очаквам всички подали документи да бъдат финансирани“, каза още Делян Иванов. Той коментира и друга тема – вандалските прояви в града, като бе категоричен, че в резултат на въведеното видеонаблюдение извършителите се установяват и заплащат нанесените щети.

Зам.-кметът на Стара Загора Радостин Танев обяви, че в града ще бъдат въведени интелигентни пешеходни пътеки пилотно около няколко училища, на които автоматично ще се ограничава скоростта, когато свършат учебните занятия и децата си тръгват от училище. А от думите на ресорния зам.-кмет Надежда Чакърова стана ясно, че предстои отваряне на 18 май на системата за електронен прием в първи клас, както и че няма деца, за които да не достигат места в детските градини. Новоизграждащата се ДГ „Липа“ също ще посрещне две групи с малчугани през септември, в момента тече обзавеждането на заведението.

Заместник-кметът по култура, туризъм и младежки дейности Милена Желева информира, че всички процедури, свързани с поставянето на паметник на Св. Кирил и Методий в Стара Загора, са приключили. Постъпили са в затворени пликове четири конкурсни предложения, които ще бъдат оценени от жури.

В заключение на представянето на предстоящите дейности на Община Стара Загора, кметът Живко Тодоров припомни, че е категоричен в позицията си, че няма да прави компромис с качеството на възстановяване на пътни и тротоарни настилки, нарушени при изпълнението на ВиК проекта в града. „Ако в кратък период нередностите не бъдат отстранени, ще информирам Управляващия орган на проекта, изпълняван от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Стара Загора“, подчерта Тодоров. Той уточни, че се очаква завършването на рехабилитацията на ул. „Ст. Черногорски“, за да бъде започнато преасфалтирането на ул. „Примишлена“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай