Община Благоевград отпуска 60 000 лева за ДТ „Никола Вапцаров“

Тази година театърът празнува 100-годишен юбилей от създаването си

Община Благоевград отпуска 60 000 лева за ДТ „Никола Вапцаров“ | StandartNews.com

По предложение на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов общината ще отпусне 60 хиляди лева за драматичния театър "Никола Вапцаров". Предложението бе гласувано на проведеното днес редовно заседание на общинския съвет в Благоевград. Средствата са предвидени в бюджета за 2019 година и ще бъдат насочени за подготовка на репертоарната програма по повод юбилейния 100-годишен творчески сезон на театъра.

ДТ „Никола Вапцаров“ е създаден през 1919 г. и тази година празнува 100-годишен юбилей. Акцент в репертоара му по този повод ще бъдат класически произведения, разгледани по нов модерен начин и използвайки средствата на съвременния театър.

Сред заглавията в програмата са „Портретът на Дориан Грей“ по Оскар Уайлд“, „Под манастирската лоза“ по Елин Пелин, „Емигранти“ от Славомир Мрожек, „Летящата принцеса“ по Джордж Макдоналд, „Евангелие според Никола“ – авторски спектакъл на Ставри Каранфилов за живота и творчеството на Никола Вапцаров.

ДТ „Никола Вапцаров“ предвижда и съпътстваща програма, която включва показване на сцената на известни представления от историята на театъра, изложба на плакети, костюми, създаване на летопис.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай