Областният управител на Враца свика днес заседание

Областният управител Малина Николова свика днес заседание на Медицинския съвет към Областния щаб във връзка с нарастващия брой на ново регистрирани случаи на COVID-19

Областният управител на Враца свика днес заседание | StandartNews.com

Областният управител Малина Николова свика днес заседание на Медицинския съвет към Областния щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания във връзка с нарастващия брой на ново регистрирани случаи на COVID-19 в страната и решението на Министерски съвет за удължаване срока на извънредната епидемична обстановка до края на месец юни.

Решенията, които бяха взети на заседанието, са свързани със засилване на контрола по изпълнение на противоепидемичните мерки от страна на общините, РЗИ, МВР, ОДБХ и РУО – Враца.

Кметовете на общини е необходимо да обсъдят с общинските щабове обстановката по общини и ако е наложително да въведат допълнителни мерки за недопускане разпространението на корона вирусната инфекция на местно ниво.  

Областна дирекция по безопасност на храните, съвместно с екипи на общините, се задължават да упражняват ефективен контрол по прилагане на мерките в обществените сгради, търговските обекти и заведенията за хранене, както и да упражни предварителен контрол в заведенията, в които ще се провеждат абитуриентски балове.

Регионалното управление по образованието ще контролира провеждането на националното външно оценяване.

Регионална здравна инспекция трябва да оптимизира контрола върху спазване на противоепидемичните мерки в лечебните заведения, медицинските центрове, лаборатории и стоматологичните кабинети.

По време на заседанието се взе решение да бъде продължена дейността по контрол от страна на РЗИ – Враца на ГКПП – Оряхово до края на извънредната обстановка, със съдействието на общините в северната част на област Враца.

По данни на РЗИ, от началото на извънредната обстановка в област Враца са регистрирани 16 случаи на COVID-19, 2 от които на медицински персонал. По общини, заболелите са: община Враца – 6, община Бяла Слатина – 3, община Мизия – 1, община Оряхово – 4, община Козлодуй – 1 и община Криводол – 1. В останалите четири общини на област Враца няма регистрирани заболели. Хоспитализирани са били общо 6 пациенти, като трима в СБАЛПФЗ – Враца и трима в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Козлодуй. Излекувани са общо 12 лица. Към момента 4 са активните случаи в област Враца, като двама са на домашно лечение и двама са хоспитализирани.

Общият брой на взетите проби е 1036, като се очакват резултати от 8 PCR теста. Карантинирани са общо 3615 лица, като активни са 357.

„Област Враца е една от областите в страната с много ниска заболеваемост, благодарение на съвместните мерки на всички институции“, подчерта директорът на РЗИ – Враца д-р Кети Ценова.

Във Враца вече функционират две напълно оборудвани лаборатории по договор със РЗОК за PCR тестове.

Директорът на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца д-р Петър Керемедчиев уточни, че тестуването в лабораторията в областната болница действително е необходимо за правилната диагностика. „Високотехнологичната апаратура позволява изследване за още редица разпространени заболявания, което отново ще бъде в полза на пациентите и на медицинския персонал. С действащите вече отделения по инвазивна кардиология и съдова хирургия сме в полза на нашите пациенти от целия Северозападен регион“, допълни още д-р Керемедчиев.

„Провеждането на НВО след 7 клас на 15-ти и 17-ти юни е организирано при същите условия, при които се проведоха и държавните зрелостни изпити, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Направен е инструктаж на директорите и изпитите ще бъдат проведени безпроблемно. Притесняват ни инициативите от страна на зрелостниците, които се готвят за провеждане на баловете, след като получат своите дипломи. Ще бъде събрана информация за датите и местата на провеждане на мероприятията и допустимия брой на местата в ресторантите. Очакваме и заповед на министъра на здравеопазването, на базата на която да бъдат съобразени условията и указанията в тази връзка“, уточни Галина Евденова – началник на РУО - Враца и допълни, че е препоръчително по време на изпитите учениците да ползват маски.

„Провеждането на абитуриентските балове е наша грижа, за да запазим зрелостниците здрави. В тази връзка е задължително да се упражни контрола от страна на Областна дирекция „Безопасност на храните“ – Враца за спазване на изискванията за дистанция и дезинфекция“, допълни още Малина Николова.

В обръщение към гражданите на област Враца, областният управител Малина Николова призова за лична отговорност и спазване на мерките за дистанция и дезинфекция, тъй като опасността от разпространение на заболяването не е отминала и само така можем да запазим себе си и хората, с които контактуваме.

„Важно е да бъдат спазвани правилата, които с общи усилия създадохме на национално, регионално и местно ниво. Нека по този начин запазим областта с малко на брой регистрирани случаи“, апелира в края на заседанието Малина Николова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай