Няма изтичане на водата за Ботевград

ВЕЦ-ът на Златеви не работи, но е точил запаси на „Бебреш”

Няма изтичане на водата за Ботевград | StandartNews.com
  • ВЕЦ-ът на Златеви не работи, но е точил запаси на „Бебреш”

Няма изтичане на водата от язовир „Бебреш”, която захранва Ботевград, констатира инспекция на „Напоителни системи” ЕАД, които извършиха извънредна проверка на МВЕЦ „Бебреш”. Тя бе по разпореждане на премиера Бойко Борисов към земеделския министър Десеслава Танева след спешна среща с кмета на Ботевград Иван Гагалюгов. Преди Нова година той обяви, че водата в язовир „Бебреш” е критично ниска, ВЕЦ-ът точи запасите и градът му има питейна течност само за 6 седмици. След срещата при Борисов обаче стана ясно, че няма непосредствена опасност от режим на водата в Ботевград. През последните месеци ВиК екипите са предприели активни действия по ремонт на ВиК мрежата в града, в резултат на което загубите на вода са намалели с 6% за последния месец.

ВЕЦ-ът на Васил Златев – баща на бизнесмена Валентин Златев и бивш кмет на Правец, не точи водата на Ботевград, защото не работи, става ясно от съобщението за инспекцията. В него се заявява, че последният ден, в който  МВЕЦ „Бебреш” е функционирал е 25.09.2018 г.  В същото време обаче в съобщението на „Напоителни системи” ЕАД се казва, че е открит преразход през май  и юни 2019:

""Напоителни системи" ЕАД целогодишно следи нивото на язовир „Бебреш“.  Установен е завишен разход на вода от МВЕЦ „Бебреш” за периода 20.05 - 28.05.2019 и 18.06 -24.06.2019 г., за което тогава е извършена проверка от дружеството. Служители на клон "София" са предприели незабавни действия за спиране изразходването на водни маси поради неспазване на разрешената от Басейнова дирекция „Дунавски район” кота. Към посочения период, разрешителното за водовземане, което е издадено от Министерство на околната среда и водите на дружеството, собственик на МВЕЦ „Бебреш” е за 18 003 600 куб. м. годишно.

В него е определена кота на най-ниско работно водно ниво от 490,48 м., под която норма не е разрешено водовземане за нуждите на МВЕЦ-а. В периодите 20.05 - 28.05.2019 и 18.06 -24.06.2019 г. водното ниво на яз. „Бебреш” е било под определената минимална кота за водовземане, посочена в разрешителното от 490,48 м. По получена официална информация в "Напоителни системи" ЕАД от дружеството собственик на МВЕЦ "Бебреш", разходваната вода е била използвана за профилактика на машините и съоръженията му. За извършената проверка е уведомена Басейнова дирекция „Дунавски район” за предприемане на последващи действия от тяхна страна.”

Във вчерашната инспекция са участвали изпълнителният директор на „Напоителни системи” ЕАД Снежина Динева, управителят на клон „София” Веселка Нинова, кметът на гр. Ботевград Иван Гавалюгов, кметът на Правец Румен Гунински, и директорът на „ВиК“ - София Никола Нитов. Ето какво още е установила тя:

 

„Извършената на 02.01.2020 г. проверка от служители на „Напоителни системи” ЕАД на цялата тръбна мрежа на Напоителна система „Ботевград” констатира прекъсване и затапване на тръбопровод, намиращ се до бензиностанция преди Правец в посока Варна. Има тръбно отклонение със спирателен кран, който към момента на проверката не подава вода и е видно, че от него отдавна не е подавана вода, както и че спирателният кран е затворен. От 2012 г. по това отклонение не се подава вода за промишлени нужди. Не е установено и наличие на байпасни връзки за нерегламентирано подаване на вода за територията на община Правец. Проверката показва, че вода се подава само за нуждите на населението и няма нерегламентирано изтичане от главния тръбопровод. Въпреки че не е установено нерегламентирано изтичане на вода, е взето решение да бъде затапен главния тръбопровод, веднага след последния водоползвател на територията на община Ботевград в посока град Правец. Целта е да няма съмнения в населението за нерегламентирано ползване на водни маси."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай