Нови случаи на Африканска чума в Силистренско

За два нови случая на Африканска чума при диви свине, регистрирани в землището на Държавното ловно стопанство „Каракуз", Силистренско, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните

Нови случаи на Африканска чума в Силистренско | StandartNews.com

За нови случаи на Африканска чума при диви свине, регистрирани в землището на Държавното ловно стопанство „Каракуз", Силистренско, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. От Националната референтна лаборатория в София са потвърдили инфекцията при две животни. 
 Държавното ловно стопанство „Каракуз“ е в непосредствена близост до територията, на която бе намерено последното умряло диво прасе с положителна проба за африканска чума. Случаят бе установен на 25 февруари в землището на село Каблешково, община Тервел. От БАБХ уверяват, че се изпълнява стриктно програмата за профилактика и надзор на болестта в България. Извършвали се постоянни клинични прегледи за Африканска чума при домашни свине. Вземали се проби от всички умрели, или показващи клинични признаци диви и домашни свине. Неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия, са ключови за пренасяне на заразата от дивите към домашните прасета според ветеринарите. Поради високата смъртност, бързото разпространение в природата и липсата на лечение и ваксина, според специалистите Африканската чума при свинете се смята за изключително сериозно заболяване. 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай