Неврокопският митрополит Серафим посети Банско

В църквата „Света Троица” бе отслужена архиерейска света литургия по повод донасянето в града на копие на Чудотворната икона на Пресвета Богородица Акатистна

Неврокопският митрополит Серафим посети Банско | StandartNews.com

По покана на кмета на община Банско Иван Кадев и неговия екип, на посещение в Общината бяха Неврокопският митрополит Серафим, игуменът на Светогорския Зографски манастир схиархимандрит Амвросий, архиерейският наместник отец Янко Русков и други духовни лица.

По-рано през деня, в църквата „Света Троица” бе отслужена архиерейска света литургия по повод донасянето в Банско на копие на Чудотворната икона на Пресвета Богородица Акатистна, намираща се в Зографския манастир на Света Гора, Атон. Иконата е осветена при своя първообраз в Зографския манастир, а от 1 юни е поставена за постоянно поклонение в храм „Св. Троица“.

Н.Пр. Серафим разказа за събитията, поради които тази света икона е призната за чудотворна и е наречена така. Впечатляващо е, че чудесата с нея, започнали в далечната 1276 година, продължават и досега.

Иван Кадев благодари на свещениците за високата чест, с която Община Банско е удостоена чрез тяхното присъствие. Особено вълнуващо за миряните от града е присъствието на игумена на Зографския манастир схиархимандрит Амвросий, тъй като историята на Банско е неразривно свързана с този манастир. Връзката със святото място се поддържа жива от средата на 18 век, когато с дарения на Хаджи Вълчо и други будни банскалии е изградено източното крило на манастира, т.н.Банска махала. И досега Банско подпомага възстановителните работи в манастира, а за много хора ктиторството за Зографския манастир чрез средства и труд се е превърнало в духовна мисия.

Кметът на Банско сподели с духовните лица още една инициатива на млади местни хора - да започне събирането на средства за изографисването на източната страна на църквата „Света Троица”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай