Неделя,

Национално състезание на стартъпи търси идеи и екипи в Бургас

От: Стандарт -
102
Национално състезание на стартъпи търси идеи и екипи в Бургас
A
A
A

Национално състезание за стартиращи компании ще даде шанс на иновативните проекти да бъдат финансирани в първия етап от развитието си. Фондът за дялови инвестиции Innovation Capital стартира своята дългоочаквана акселераторска програма - XLRadar, която ще подпомага стартъпи. Предприемачи от цялата страна могат да кандидатстват и да получат шанса да представят своите проекти пред екипа на Фонда и да спечелят инвестиция от 25 000 евро, съобщават от Innovation Capital (Иновейшън Кепитъл).

Състезанието ще се проведе в 5 града - София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново, но е отворено към стартиращи компании от цялата страна. Петимата победители от всеки кръг ще се борят с идеи и бизнеспланове за финансиране от 25 000 евро от Innovation Capital в началния етап на развитието си. В Бургас срещата с предприемачи и медии започва в 11 часа на 26 юни, петък, а мястото е експоцентър "Флора" в Морската градина.  

Експертите на Innovation Capital ще представят условията за финансиране на компаниите, а кандидатите ще получат обратна връзка за бизнес плановете си. Най-добрите проекти ще бъдат поканени на предприемачески лагери, на които екипът на Фонда, ментори и експерти ще помагат на стартъпите да усъвършенстват своите бизнес модели. Всеки от тези лагери ще завърши с демо ден с презентации на отличилите се екипи, както и на петте победители от състезанието по градове, които ще бъдат допуснати директно до тази фаза. Наградите на демо дните ще включват директна инвестиция от 25,000 евро, покана за участие в програмата XLRadar и редица други възможности за финансиране.

XLRadar e интензивна практическа тримесечна програма, която тества способността на компаниите да се утвърдят като устойчив бизнес. Екипът на Innovation Capital ще следи напредъка на всяка компания и ще предлага наставничество, съвет и други услуги, свързани с предизвикателството на прохождащия бизнес и неговото превръщане в устойчива компания.

 

"Търсим проекти на хора, които знаят какво правят и очакваме да работим с подготвени и мотивирани основатели. На входа на програмата XLRadar филтрираните кандидати получават 25 000 евро, а ако изпълнят KPI параметрите си, има възможност за инвестиция от още 25 000 евро", обясни управляващият партньор в Innovation Capital Ангел Ангелов.

Компанията, която впечтли екипа на Innovation Capital и спечели в София е "Пукльовците" (The Poppals) с техните дигитални образователни игри, базирани на учебния материал по български език и математика от 1-ви до 4-ти клас. Заедно с героите в играта децата решават различни екологични проблеми като замърсяване на водата и въздуха, разделно събиране на отпадъци, изсичане на горите. Кандидатите в София представиха още проекти за софтуер, който редуцира опашките от пациенти в клиниките, платформа за учене на чужд език, гейминг компания, персонализирани подаръчни книги и други.

В следващите няколко дни съревнованието на идеи, екипи и перспективни бизнеспланове на стартиращите компании ще се проведе още във Варна и Велико Търново.

 

Националното състезание за стартиращи компании на Innovation Capital в дати:

 

София - 18 юни

Пловдив - 23 юни

Бургас - 26 юни

Варна - 27 юни

Велико Търново - 29 юни

 

Предприемачески лагери:

Бургас - 3-5 юли

София - 13-17 юли

 

Кой може да кандидатства?

Всеки с валидиран мащабируем бизнес проект, независимо от сектора.

 

Къде може да се кандидатства?

На следната апликационна форма https://iabulgaria.typeform.com/to/BSNeBB

 

Къде мога да прочета повече?

Информация за акселератоската програма и съпътстващите я събития можете да откриете на сайта на фонда Innovation Capital https://www.innovationcapital.bg/accelerator

 

За Innovation Capital

"Иновейшън Кепитъл" АД  e фонд за рисков капитал в размер на 15,6 милиона евро с мандат да осигурява достъп до дялово и квази-дялово финансиране на стартиращи компании за над 200 компании. Избран е като фонд мениджър от Фонд на фондовете да управлява ресурс от 14 млн. евро по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" и допълнителен частен капитал от 1.6 млн. евро.

Визията на компанията е съсредоточена върху ключови високоприоритетни сектори в местната икономика с висок потенциал за иновации  и  подкрепата на тяхната трансформация чрез професионално управление на иновациите във високопотенциални start-up и scale-up бизнеси. Разрастването на тези компании и установяването на вертикална или хоризонтална интеграция с утвърдени международни партньори и лидери в иновациите  е крайната цел, която Фондът си поставя. Фондът за ускоряване и начално финансиране е насочен към повишаване на конкурентоспособността, подкрепа на иновационните дейности, благоприятна за иновации бизнес среда и подобряване достъпа на малки и средни предприятия до финансиране.  

"Иновейшън Кепитъл" АД е упавляващото дружество на фонда Иновейшън Акселерейтър България Фонд КДА, който е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие.

 

Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от "Иновейшън Кепитъл" АД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че неговото съдържание отразява официалното становище на Европейския съюз, "ФМФИБ" ЕАД и "Иновейшън Акселерейтър България Фонд" КДА.

 


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията