Награда за детски състав ще бъде връчена на Тракийския събор

Награда на кмета на Стара Загора за детски състав ще бъде връчена за първи път на петнадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ 2021

Награда за детски състав ще бъде връчена на Тракийския събор | StandartNews.com

Този уикенд (28 и 29 август) курортното селище Старозагорски бани ще се изпълни с родолюбци по време на петнадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ 2021. Той ще събере над 4000 участници - любители на българския бит и култура с рекорден брой заявки за участие. Те ще представят чрез песни и танци богатото фолклорно наследство от различни краища на България.

Именито жури ще оценява изпълнителите през двата фестивални дни на двете сцени, е в състав с председатели, съответно доц. д-р Наталия Рашкова и доц. д-р Валентина Райчева от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН и членове:академик  Крум Георгиев, академик Кирил Тодоров Христо Иванов, гл. худ. ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и  Енчо Енчев, гл. худ. ръководител детско-юношески фолклорен ансамбъл „Загорчета“ при община Нова Загора.Плакети за принос в съхранението и развитието на фолклора, детски плакети, Награда на кмета за възрастни и Наградата на кмета за детски състав, Награда на Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора, Награда на Съюза на тракийските дружества и Награда на Зонта клуб ще бъдат връчени в неделния ден.

Началото на програмата е утре в 8.30 часа, а от 11.00 часа с благослов на Старозагорския митрополит Киприан е официалното откриване на събора. В 19.00 часа на първа сцена започва концерт на Берковската духова музика и Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“, а от 21.00 часа зрителите ще съпреживеят мистичната магия на огнения нестинарски танц.

Вторият фестивален ден също ще започне в 8.30 часа, а в 16.30 часа ще бъдат обявени отличените участници в събора.

Съпътстващата програма на събора е богата и интересна. Повече от 15 детски къта, творчески ателиета и работилнички ще изкушават малките посетители на събора. В тях те ще имат възможност да творят хартиени пеперуди и шарени цветя, да нарисуват с пясък фантазиите си, да изработват грънци, да оцветяват глинени съдове и др. А селският двор „Добра среща“ ще бъде пъстра махала, където ще бъдат представяни обреди и обичаи, кулинарни демонстрации, вкусни дегустации, изложби и др. На традиционната улица на занаятите ще се разположат занаятчии от цялата страна, които ще предлагат ръчно изработени предмети.

Организаторите допълват, че е осигурен допълнителен курс на градския транспорт през утрешния ден, който ще бъде  с час на тръгване 22.00 часа от Старозагорски бани – център.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай