Над 2000 буркана с мед осветиха на Свети Харалампи

По традиция в Благоевград в Деня на пчеларя се освещава медът, бурканчетата се подреждат под формата на кръст

Над 2000 буркана с мед осветиха на Свети Харалампи | StandartNews.com

В Благоевградския храм "Въведение Богородично" в Деня на пчеларя "Свети Харалампи" бяха осветени над 2000 буркана с мед, които бяха подредени под формата на кръст, предава кореспондентът на БГНЕС от региона.

На днешния ден огнен кръст пламна символично в благоевградския храм. По традиция в деня на пчеларя медът се освещава като бурканчетата на стопаните се подреждат във формата на кръст и на капачките се привързват свещи. След което привързаните за тях свещи се запалват.

Още от неделя служители и доброволци приемаха меда на пчеларите, надписваха бурканчетата и привързваха на тях свещичка. Така днес в църквата имаше над 2000 буркана с мед. След службата в памет на светеца, свещите бяха запалени, а отците от храма благословиха меда.

„След като производителите на мед започнаха да донасят бурканите, за да бъдат осветени, ние решихме преди 15-на години да ги подредим във формата на кръст”, така се роди този ритуал, който е уникален”, казва Аделина Стефанова, уредник на музея към черквата „Въведение Богородично”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай