400 изгоряха с неприсъствен фиш за паркиране

440 камери започват да ловят нарушителите в София

400 изгоряха с неприсъствен фиш за паркиране | StandartNews.com

Над 400 са глобените шофьори от началото на ноември по новия проект на Столична община "Неприсъствен фиш". По него фишовете за неправилно паркиране в София вече се пишат дори когато водачът не присъства. Това съобщи зам.-кметът по транспорт на София Кристиан Кръстев в ефира на бТВ.

Приоритетно се глобява за неправилно паркиране на булевардите с голямо движение, по които минава градски транспорт и където има велоалеи. "Практиката е същата като нарушение на магистралата. Прилагаме мярката "неприсъствен фиш", за да изчистим столичните улици и булеварди за градския транспорт", каза зам.-кметът и допълни: "Всеки месец 1200 до 1500 са нарушителите, които карат в бус лентите. Не по-малко от 1000 се санкционират".

440 камери започват да ловят нарушителите в София. Те ще са на всяко ключово кръстовище. С тях ще могат да бъдат санкционирани и нарушения като минаване на червено, непоставяне на колан или говорене по телефон, докато шофираме. Санкциите ще налага автоматична система, а целта е премахване на човешкия фактор.

Идеята е цялата информация от камерите да бъде предоставена на МВР и те да санкционират водачите. "Тези, които преминават на червено, са хиляди на месец, миналата година има над 60 блъснати пешеходци. За това правим тази интеграция, от началото на ноември подаваме данни на МВР", обясни Кръстев.

Той припомни, че Зелената зона се разширява в столичните квартали "Иван Вазов" и "Яворов". "Синя и зелена зона ще имат едно и също работно време - изравнява се времето в събота, неделя остава свободен ден", напомни Кръстев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай