Минипринт Казанлък като световен гарант за творчески диалог в полето на малката графика

Заповядайте на откриването на Минипринт Казанлък на 1 юни в Къща-музей „Професор Ненко Балкански“

Минипринт Казанлък като световен гарант за творчески диалог в полето на малката графика | StandartNews.com

Заповядайте на откриването на Минипринт Казанлък  ще бъде утре, на 1 юни 2023 г., от 18,30 часа в Къща-музей „Професор Ненко Балкански“, Ул.Генерал Радецки №17 в Града на художниците! Тази година е 11-то издание  на престижната изложба, очаквана и ценена от любителите на голямото изкуство на малката графика, от жителите и гостите на град Казанлък, осъществявана през годините с подкрепата на Община Казанлък. 

Експозицията представя 148 художника от 35 страни от Европа, Азия, Африка,  Северна и Южна Америка и Австралия. 48 са новите творци, които участват за първи път, популярността на Минипринт Казанлък се увеличава с всяка следваща година. 

Тази година най- многобройни са участията от 25 художника от Полша, 18 - от Япония, 12 - от Канада.

Като най-екзотични организаторите определят участията на художници от Тайланд, Индонезия Южна Африка, Нова Зеландия и Мексико.

В изложбата са представени 420 графики малък формат, 280 - в класически техники и 140 - в експериментални.

Във вечерта на откриването на изложбата, основателят на Минипринт Казанлък Петър Бояджиев ще обяви имената на наградените художници,  избрани от международно жури, от утвърдени имена в световната графика в състав: Беа Ван дер Хейден от Холандия,  Марек Грзиб от Полша  и Петър Бояджиев от Казанлък. 

Минипринт Казанлък, част от Празника на розата, е традиционна проява в богатия културен календар на нашия град, която дава пространство на различни техники за изразяване във формата малка графика и гарантира диалога между различните творчески подходи – традиционни и свръхмодерни. Тя превръща Казанлък в световна столица на графиката и благодарение на нея хиляди хора по целия свят всяка година чуват името на Казанлък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай