Малки кукери се надиграват в Кабиле

Златна хлопка и 1000 лв. за най-добрата група в с. Чарган

Малки кукери се надиграват в Кабиле | StandartNews.com

Маскарадни групи от цялата страна се събират през уикенда в Земята на кукерите - община Тунджа. Хлопките в село Чарган дават в петък, 22 февруари 2019 г., старт на тридневната „Кукериада – Тунджа, Долината на кукерите”. Маскарадните традиции в селото са много силни, неговата кукерска група е с осемдесет годишна непрекъсната история.

Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ ще пресъздаде по неповторим начин символиката и обичаите на Сирни Заговезни. Космическият глас на Валя Балканска, гайдите на Петър Янев и Формация „Орфикус“, ще се слеят с красотата на автентичната маскарадна традиция.

В събота, в центъра на с. Чарган, кукерските групи ще се състезават за голямата награда на фестивала – Златна кукерска хлопка и 1000 лв. премия. Всички участващи групи ще получат награди и премии за опазване, съхраняване и популяризиране на автентичната кукерска традиция. 

Участниците и гостите в празника ще видят занаяти, свързани с кукерите – изработване на колани, хлопки, цървули и други. Ще бъде организиран Панаир на траханата и кукерската трапеза. Гостите на празника ще пробват традиционни за селата на община Тунджа рецепти за трахана, представени от кулинарния експерт Иван Звездев. Кукерските групи също могат да се включат в Панаира на кукерската трапеза, като за целта трябва да представят характерната трапеза, с която са посрещани кукерите в домовете от съответното населено място.

По време на празника ще има  фотопленер „Тунджа – долината на кукерите“, съвместно с Ямболска фотографска общност. В края на втория ден ще бъдат отличени победителите, а всички групи могат да получат  снимки, отразяващи тяхното представяне. Най-добрите фотоси ще влязат в изложба, посветена на Празника на община „Тунджа“ и Международен ден на Земята 22 април.
За най-малките най-интересен ще е третият ден. В неделя, 24 февруари 2019 г., от 10 ч. в село Кабиле, ще има конкурс „Деца играят на кукери“. Сили и умения ще премерят детски маскарадни групи. Ще има и изложба на детски рисунки „Нарисувай ми кукер“. 

В навечерието на празника община Тунджа представи на сайта си Мария Косева, която изработва кукерски маски. Те светят с многобройните си маниста и пайети. Мария започнала да прави маските през 1990 г. Трябвало да изработи маска на баща си, който бил кукер. Маската й спечелила златен медал на фестивала в Перник и това я амбицирало да продължи да дава воля на фантазията си в запазването на традициите си.

„Преди аз да започна да правя маски, баба е изработвала за баща ми. Правила ги е от калъфка, за буците е слагала червен плат, за носа чушка и боб за зъбите. Украсата е била хартиени пера. Когато аз започнах в началото ми беше трудно, нямаше материали за пайети съм ходила чак до Турция", разказва Мария.
За изработката на една маска е необходим поне един месец неуморен труд, за да могат да се пришият всички дребни елементи. Навремето маските са се пазили в дълбока тайна, за да не знае никой, кой е кукерът.
За да бъде маската наистина кукерска, в нея трябва да присъстват и няколко задължителни елемента: белият цвят, който символизира водата, зеленият – гората, жълтият – слънцето и червен или оранжев - за огъня. Трябва да се поставят и огледала, които гонят злите сили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай