Кубрат пред водна блокада заради дългове към Енергото

Градът и 17 села в региона ще останат на сухо в сряда, ако не се постигне договореност за разсрочено плащане на борчове от 3 млн. лева

Компанията Енерго- Про спря тока на административната сграда на общинското ВиК дружество „Меден кладенец“ в Кубрат заради дългове от 3 милиона лева.

В съобщение на енерго разпределителното предприятие, разпратено до медиите се казва, че наказателната мярка е предупредителна и ако до сряда кметската управа не подпише споразумение за разсрочване на дълговете и гаранции за тяхното изплащане, токът на водоснабдителната фирма ще бъде спрян изцяло.

„Действията на местната власт показват липса на заинтересованост към крайните потребители на общинското ВиК дружество. От години нашата фирма изпълнява социални функции като кредитира водоснабдителните услуги в региона.“, твърдят от фирмата доставчик на ток.

Ако в следващите 2 дни местната власт и Енерго-Про не постигнат споразумение, градът и 17 села в общината ще останат без вода. От ЕРП-то обясняват, че не очакват моментално изплащане на дълга, а съгласие за разсрочването му от 1 година, като общината стане гарант за дължимите 3млн лева.

Крайните мерки са продиктувани от опасенията на ощетения доставчик на ток, че дружеството „Меден кладенец“ в Кубрат ще бъде обявено в ликвидация, а ВиК услугите ще се поемат от водната асоциация в Разград. Подобна трансформация крие риск дълговете на общинската фирма да станат несъбираеми.

Управата на Енерго-Про е информирала за намеренията си КЕВР, Министерството на енергетиката, МРРБ и ДАНС. Неплатените сметки за ток на общинските и държавни дружества в Североизточна България възлизат на над 10 милиона лева, съобщават от пресцентъра на енергийната фирма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай