Сряда,

Комари атакуват Варна след дъждовете

От: Стандарт -
169
Комари атакуват Варна след дъждовете
A
A
A

За нашествие от комари във Варна и много ухапвания от насекомите сигнализираха зрители на БНТ. Причината са честите дъждове през последните седмици. Заради тях се забавя и графикът за пръскане срещу комари в морския град.

По-големите паркове във Варна вече са обработени три пъти срещу кърлежи и веднъж срещу комари. Въпреки това, обаче, навсякъде в града има комари и много хора се оплакват от ухапванията им.

Дъждовният сезон е една от причините за увеличаването на комарите в града, обясняват специалистите.

"Във Варна люпенето на комарите започна някъде в средата на месец май, въпреки по-ниските температури, сравнително доста по-късно отколкото други части на страната. Имаме няколко открити биотопа, които са постоянни, които бяха обработени с ларвициди, но какъв е проблемът при варненските комари. Техните биотопи обикновено са изоставените къщи, които се намират във всички части на града. При обилен дъжд или мазета се пълнят с вода, или в покривите, или под самата буйна растителност се образуват локви, които се превръщат в непостянни биотопи”, каза Антоанета Тончева – директор на ОП “Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” - Варна.

Обработката на такива места е трудна, защото от общинското предприятие нямат право да влизат в частни имоти без знанието и съласието на собствениците.

"За щастие успяхме да обработим основните паркове и миналата седмица започнахме и деретата, но времето отново ни погоди лоша шега, днескашните обработки, а предполагам и утрешните, ще отпаднат и така постепенно се изостава с графика, но не пропускаме сигнал, който е подаден от граждани да го проверим”, уточни Антоанета Тончева.

При спиране на валежите, обработката срещу комари ще продължи, уверяват от общинското предпирятие за дезинсекция. А кога ще стане това - зависи от времето.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията