Вторник,

Кметът на Казанлък се срещна с директорите на културните институции

От: Стандарт -
Кметът на Казанлък се срещна с директорите на културните институции
A
A
A

КМЕТЪТ НА КАЗАНЛЪК КЪМ ТЯХ: Радвам се, че казанлъшките директори сте много добри професионалисти в национален мащаб, което е гаранция за качеството на културния продукт в общината!

Кметът на Община Казанлък се срещна в кабинета си този следобед с ръководителите на културни институти в града. В началото на творческия сезон тя разговаря с директорите в сферата на културата за предстоящата програма, отзвука от миналите събития през годината и проблеми за решаване. „2021 година е добра година за Община Казанлък от финансова гледна точка, защото се научихме да пестим.“, сподели тя и изрази благодарност, че културните институти се вписват в тази политика, което ще осигури ресурс за подкрепа сега и през 2022 година. Галина Стоянова отбеляза успешното преминаване на Празници в Долината на тракийските царе 2021, които са създали културен продукт с ново начало, с участието на Държавна опера – Стара Загора и традиционни събития за празника. „Радвам се, че казанлъшките директори сте много добри професионалисти в национален мащаб, което е гаранция за качеството на културния продукт в общината!“, заяви Кметът на Казанлък към ръководителите в културната сфера в града.

Музеят на розата като пространство и за представяне на нови книги бе посочен от ВрИ директор от един месец на Общинска библиотека „Искра“ Теодора Георгиева и напомни за предстоящите в края на октомври месец традиционни краеведски четения. Тя изрази удовлетворение от добрата работа с деца от казанлъшките детски градини и училища и подчерта, че добрият ресурс и потенциал на екипа в библиотеката ще позволи разширяване на формите за комуникация с потребителите.

120-годишнината на Исторически музей „Искра“ и Художествена галерия - Казанлък посочи като водеща тема в програмата новият директор на Художествената галерия д-р Пламен Петров и представи някои от поредицата съвместни инициативи... Той оцени като успешно провеждането на Нощта на изкуствата на 18 октомври и анонсира откриването на 20 октомври в Музея на розата на изложба с керамични артефакти на изявени казанлъшки творци. Художествена галерия - Казанлък, съвместно с Исторически музей „Искра“, ще се включи и в отбелязването на 125-та годишнина на Националната художествената академия. „2022 година ще премине под мотото на 120 години от рождението на Васил Бараков.“, обяви д-р Петров. Творчеството на известния казанлъшки художник се радва на завиден интерес до ден днешен, а в историята фамилията му остава и като име на творческата група „Бараците“, в която той твори заедно със Златю Бояджиев и Давид Перец. „Казанлъшката художесвета галерия има богат архив и добре опазен фонд, но трябва да положим усилия по представянето на постоянната експозиция.“, обобщи новият директор.

„Яхната“ и Етнографски комплекс „Кулата“ като пространства за изкуства и занаяти обмислят през 2022 година от Исторически музей „Искра“, съвместно с Художествената галерия. Директорът на Историческия музей д-р Момчил Маринов коментира 2021 година като успешна. Той отбеляза многото изложби, които предстоят през есента, сред които и съвместна с Националния археологически институт с музей при БАН. Тя ще представи тракийско въоръжение, с някои уникални експонати от музея в Казанлък. „Екипът на музея подготвя и десети том сборник с научни изследвания, посветен на 120-годишния юбилей  - "Казанлък в миналото и днес.", посочи директорът на Историческия музей. Той акцентира върху археологическите проучвания, които продължават на късно античната и средновековна крепост Бузово Кале, вече със статут на недвижима културна ценност от национално значение. Д-р Маринов изрази надежда, че през пролетта на следващата година ще приключат мащабните строително-монтажни дейности по съхраняване и социализация на могилата Оструша.

Като най-важно събитие за 2021 година директорът на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ определи придобиването на нов дом в обновеното бившо кино „Лекс“ и благодари за изключителнанта подкрепа на Кмета Галина Стоянова. На пролет предстои разширяването на залата с три гримьорни и сервизни помещения. „Хубава година за казанлъшкия театър!“, обобщи Димитър Кабаков. Той изрази задоволство от превръщането на Алиолувата къща в летен център за култура, който се радва на голям интерес и от страна на младите хора и децата. Летният сезон за театъра приключи с представянето на постановката „Любов по чумаво време“ по разкази от старопланинските легенди на Йордан Йовков. На новата сцена в сградата на Общината театралният екип ще отбележи 23 години от своето създаване с постановката „Мистерии на траките - Орфей“.

В Музея на фотографията, наред с изложбите, продължават да оформят фондовите колекции. Директорът на най-младия културен институт в Казанлък Стефан Папукчиев разказа за съвместни инициативи и изложби, свързани с фотографията, които предстоят. Той анонсира откриването на 4 ноември на фотографската изложба с фотоси от Антарктида на Теодосий Спасов и концерт от създадени на южния континент мелодии.

Участниците в срещата се обединиха около становището, че съвместната им работа дава добри резултати и споделиха идеи за бъдещото си сътрудничество.

„В тази трудна година е хубаво, че имате стойностни и амбициозни цели – близки и далечни. Да сме живи и здрави да ги постигнем!“, пожела Кметът на Казанлък.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички