Кметът на Казанлък се срещна с директорите на културните институции

Директорите на културните институции в Казанлък: Работим съвместно много добре!

Кметът на Казанлък се срещна с директорите на културните институции | StandartNews.com

КМЕТЪТ НА КАЗАНЛЪК КЪМ ТЯХ: Радвам се, че казанлъшките директори сте много добри професионалисти в национален мащаб, което е гаранция за качеството на културния продукт в общината!

Кметът на Община Казанлък се срещна в кабинета си този следобед с ръководителите на културни институти в града. В началото на творческия сезон тя разговаря с директорите в сферата на културата за предстоящата програма, отзвука от миналите събития през годината и проблеми за решаване. „2021 година е добра година за Община Казанлък от финансова гледна точка, защото се научихме да пестим.“, сподели тя и изрази благодарност, че културните институти се вписват в тази политика, което ще осигури ресурс за подкрепа сега и през 2022 година. Галина Стоянова отбеляза успешното преминаване на Празници в Долината на тракийските царе 2021, които са създали културен продукт с ново начало, с участието на Държавна опера – Стара Загора и традиционни събития за празника. „Радвам се, че казанлъшките директори сте много добри професионалисти в национален мащаб, което е гаранция за качеството на културния продукт в общината!“, заяви Кметът на Казанлък към ръководителите в културната сфера в града.

Музеят на розата като пространство и за представяне на нови книги бе посочен от ВрИ директор от един месец на Общинска библиотека „Искра“ Теодора Георгиева и напомни за предстоящите в края на октомври месец традиционни краеведски четения. Тя изрази удовлетворение от добрата работа с деца от казанлъшките детски градини и училища и подчерта, че добрият ресурс и потенциал на екипа в библиотеката ще позволи разширяване на формите за комуникация с потребителите.

120-годишнината на Исторически музей „Искра“ и Художествена галерия - Казанлък посочи като водеща тема в програмата новият директор на Художествената галерия д-р Пламен Петров и представи някои от поредицата съвместни инициативи... Той оцени като успешно провеждането на Нощта на изкуствата на 18 октомври и анонсира откриването на 20 октомври в Музея на розата на изложба с керамични артефакти на изявени казанлъшки творци. Художествена галерия - Казанлък, съвместно с Исторически музей „Искра“, ще се включи и в отбелязването на 125-та годишнина на Националната художествената академия. „2022 година ще премине под мотото на 120 години от рождението на Васил Бараков.“, обяви д-р Петров. Творчеството на известния казанлъшки художник се радва на завиден интерес до ден днешен, а в историята фамилията му остава и като име на творческата група „Бараците“, в която той твори заедно със Златю Бояджиев и Давид Перец. „Казанлъшката художесвета галерия има богат архив и добре опазен фонд, но трябва да положим усилия по представянето на постоянната експозиция.“, обобщи новият директор.

„Яхната“ и Етнографски комплекс „Кулата“ като пространства за изкуства и занаяти обмислят през 2022 година от Исторически музей „Искра“, съвместно с Художествената галерия. Директорът на Историческия музей д-р Момчил Маринов коментира 2021 година като успешна. Той отбеляза многото изложби, които предстоят през есента, сред които и съвместна с Националния археологически институт с музей при БАН. Тя ще представи тракийско въоръжение, с някои уникални експонати от музея в Казанлък. „Екипът на музея подготвя и десети том сборник с научни изследвания, посветен на 120-годишния юбилей  - "Казанлък в миналото и днес.", посочи директорът на Историческия музей. Той акцентира върху археологическите проучвания, които продължават на късно античната и средновековна крепост Бузово Кале, вече със статут на недвижима културна ценност от национално значение. Д-р Маринов изрази надежда, че през пролетта на следващата година ще приключат мащабните строително-монтажни дейности по съхраняване и социализация на могилата Оструша.

Като най-важно събитие за 2021 година директорът на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ определи придобиването на нов дом в обновеното бившо кино „Лекс“ и благодари за изключителнанта подкрепа на Кмета Галина Стоянова. На пролет предстои разширяването на залата с три гримьорни и сервизни помещения. „Хубава година за казанлъшкия театър!“, обобщи Димитър Кабаков. Той изрази задоволство от превръщането на Алиолувата къща в летен център за култура, който се радва на голям интерес и от страна на младите хора и децата. Летният сезон за театъра приключи с представянето на постановката „Любов по чумаво време“ по разкази от старопланинските легенди на Йордан Йовков. На новата сцена в сградата на Общината театралният екип ще отбележи 23 години от своето създаване с постановката „Мистерии на траките - Орфей“.

В Музея на фотографията, наред с изложбите, продължават да оформят фондовите колекции. Директорът на най-младия културен институт в Казанлък Стефан Папукчиев разказа за съвместни инициативи и изложби, свързани с фотографията, които предстоят. Той анонсира откриването на 4 ноември на фотографската изложба с фотоси от Антарктида на Теодосий Спасов и концерт от създадени на южния континент мелодии.

Участниците в срещата се обединиха около становището, че съвместната им работа дава добри резултати и споделиха идеи за бъдещото си сътрудничество.

„В тази трудна година е хубаво, че имате стойностни и амбициозни цели – близки и далечни. Да сме живи и здрави да ги постигнем!“, пожела Кметът на Казанлък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай