Сряда,

Кметът на Благоевград домакин на среща „Европа в нашия дом”

От: Стандарт -
A
A
A

В Благоевград се проведе среща от поредицата граждански диалози „Европа в нашия дом” по въпроси на национални и местни политики в регионалното развитие. Домакин на срещата бе кметът на града д-р Атанас Камбитов. Участие в нея взеха евродепутатът Андрей Новаков, министърът на Регионалното развитие и благоустройството инж. Петя Аврамова, народните представители Даниела Савеклиева, Александър Мацурев, Стефан Апостолов, Георги Динев, областният управител Бисер Михайлов. Сред основните акценти, дискутирани на срещата, бе липсата на консолидация на Асоциацията по ВиК в област Благоевград.

„Това е тема, която касае бизнеса и гражданите. В момента ние губим огромни средства, около 300 млн. лева. Само за Благоевград са между 75-90 млн. лева. Неизпълнявайки условието за консолидация, ние не сме допуснати до Оперативната програма, без да имаме вина. Може би трябва да се обединим около идеята поетапно, целево да бъдат отпускани средства за най-невралгичните точки в общините. Да се направи обща план сметка и да може да се разчита на средства от Републиканския бюджет“, каза кметът д-р Атанас Камбитов. „Проблемите са много, трябва с общи усилия да ги решаваме поне частично“, допълни кметът Камбитов.

Трудностите от липсата на консолидация бяха категорично потвърдени от областния управител Бисер Михайлов.

Евродепутатът Андрей Новаков заяви готовност да организира среща на общините в областта, на която да бъдат поканени представители на държави, възползвали се от възможностите, които дава ЕС за финансиране при консолидация.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, от своя страна, изрази надежда, че обединение на ВиК операторите може да бъде постигнато.

На форума присъстваха още кметове на общини, представители на институции, бизнеса и граждани.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички