Сряда,

Казанлък се побратими с Дидимотика, Гърция

От: Стандарт -
Казанлък се побратими с Дидимотика, Гърция
A
A
A

„Уважаеми приятели от Дидимотика, днес е знаменателен ден за двете общини, тъй като едно дългогодишно приятелство ще се скрепи с подписите на кметовете.“, приветства гръцките гости Кметът на Казанлък на срещата в Зала №6 на Община Казанлък. За кмета на община Дидимотика, Гърция Ромилос Хаджияноглу и представителите на общинското ръководство Галина Стоянова припомни първите стъпки на сближаване между двете общини. „Във връзка с тези добри взаимоотношения беше редно да пристъпим към побратимяване.“, обобщи тя и отбеляза „дистанционната“ 2020 година, която е забавила събитието. Кметът на Казанлък благодари за приятелството, „което да изпълни културата, бита и живота на двете общини“.

 „Надявам се, че сме в началото на добрите взаимоотношения по между ни! Хората могат да дадат по-голяма сила и тежест на това споразумение.“, заяви Ромилос Хаджияноглу. „Настроението и топлината тук са като в родния ми град!“, сподели кметът на Дидимотико. От гръцка страна отбелязаха трудолюбието на хората и богатото древно културно наследство, което трябва да бъде съхранено и представено пред света.

В подписания меморандум за разбирателство и сътрудничество се посочва, че „двете страни ще насърчават обмена в различни сфери: култура, туризъм, търговия, образование, розопроизводство и други, от взаимен интерес“.

Първата официална среща при Кмета Галина Стоянова на тема побратимяване с гръцката община се проведе през ноември 2019 г. Още тогава Кметът на Казанлък увери новите приятели, че ще се сприятелят не само с Казанлък, а с всичките 12 побратимени градове и подчерта колко са важни международните отношения за младите хора и културните среди. Побратимяването е естествено продължение на създадените добри взаимоотношения с гръцките приятели през последните четири години: те гостуваха на Фестивал на розата в Казанлък през 2018 г., техен хор участва в Музикалните празници „Петко Стайнов“ през същата година, а през лятото Смесен хор „Петко Стайнов“ „върна визитата“ на честванията на крепостта „Кале Панаир“...

Решението за сближаване и обмен между двете общини е взето от Общински съвет – Казанлък на 28.03.2019 г. В него е посочено, че Дидимотика е неголям град в Беломорска Тракия, Североизточна Гърция с население от 8 799 души. Дидимотика е център на Димотишката, Ориестиадска и Софлийска епархия на Гръцката пр


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички