Изложба „Опълченци от Казанлъшкия край" възкресява спомените за хр

Експозицията представя бойната летопис на Освободителната война, в която доблестните български синове проявяват удивителна храброст и стоицизъм

Изложба „Опълченци от Казанлъшкия край"  възкресява спомените за хр | StandartNews.com

Документална изложба „Опълченци от Казанлъшкия край" подготвя националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ по повод националния празник 3 март. Експозицията представя бойната летопис на Освободителната война, в която доблестните български синовепроявяват удивителна храброст и стоицизъм. Новат българска войска се ражда в героичните боеве при Стара Загора, при отбраната на Шипченския проход., в зимното преминаване на Балкана и атаката на Шейновския укрепен лагер., в многобройните схватки с врага в Котленския балкан. 
  Много родолюбиви българи от Казанлъшкия край се включват в състава на българското опълчение. Родените в Казанлък и региона са общо 122 души. С този край са свързани и имената на 45 доброволци, които се заселват тук след Освобождението.
   Изложбата ще бъде открита на 28 февруари вечерта в мултимедийната зала на историческия музей „Искра“ и ще може да бъде разгледана до 19 април.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай