Изграждат подпорна стена в джебелското село Тютюнче

Стената ще противодейства на високите води на река Джебелска и ще защити от пропадане единствения път за селото

Изграждат подпорна стена в джебелското село Тютюнче | StandartNews.com

Започна изграждането на подпорна стена в джебелското село Тютюнче, която ще противодейства на високите води на река Джебелска и ще защити от пропадане единствения път за селото. Стената е с дължина 45 м и височина 10 м. Срокът за строителството й е 35 дни. Стойността на строително-монтажните работи е близо половин милион лева. Символичната първа копка на стената бе направена в присъствието на областния управител Никола Чанев, кметицата на Тютюнче Ирина Караиванова, представители на фирмата-изпълнител и местни жители.        Изпълнител на обекта е „Лесоинвест“ – Стара Загора.    
      
Обектът в джебелското село Тютюнче се изгражда в рамките на мащабния международен проект „Трангранично планиране и инфраструктурни мерки за защита от наводнения“, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег Гърция V-А–България 2014-2020 г. Партньори по него са три областни администрации от гръцка страна и четири от българска, сред които и Кърджали. Общата стойност на проекта е 11,5 млн. евро. На територията на област Кърджали ще бъдат извършени дейности за 1,09 млн. евро на два обекта – възстановяването на защитната дига на р. Крумовица на входа на града и изграждането на дига на р. Джебелска в с. Тютюнче.    
       
Целта на трансграничния проект между България и Гърция е да се подобри защитната инфраструктура в речните басейни на Струма, Арда и Марица, да се повиши сигурността в районите с риск от наводнения и устойчивостта към бедствия, да се насърчи взаимодействието между органите за управление на водите от двете страни на границата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай