Интересна среща с писателите Ирина Папанчева и Али Бадер

Думите имат значение: Говорим си за тънкостите на хубавата литература с писателите Ирина Папанчева и Али Бадер в Бургас

Интересна среща с писателите Ирина Папанчева и Али Бадер | StandartNews.com

Интересна среща с писателите Ирина Папанчева (България/Белгия) и Али Бадер (Ирак/Белгия) на 09 септември /четвъртък/, терасата на новата библиотека, от 18.30 часа ще изкуши всички, които обичат литературата. Събитието се организира от Община Бургас в партньорство с Регионална библиотека „Пейо Яворов“.

Темата на разговора с модератор Петя Янакиева, журналист в БНР Бургас, ще бъде писането като процес и начин на живот. Двамата автори ще споделят своя опит, включително с това да твориш в чужда страна. Ще бъдат прочетени и техни текстове, които не са излизали на български.

“Радвам се, че мога да допринеса за представянето на Али Бадер в България. Той е много интересен и провокативен автор. Чела съм няколко негови творби, които са оставили следа у мен с ироничния поглед към иракското общество, както и към арабската общност в Брюксел, с лекотата на повествованието, с убедителността на персонажите с техните вярвания, въжделения, недостатъци и разочарования. Много харесвам и есетата, и поезията му,“ каза Ирина Папанчева, която преведе откъси от творби на иракския писател от английски за предстоящата среща.

“Романите на Али Бадер са пълни с ритъм, хумор, интелектуално пиянство, дух на самокритика и присмех. Качествата, които притежават, са тези, които, за съжаление, липсват в днешния арабски интелектуален свят,“ пише френският вестник Ла Либерасион.

„Ирина Папанчева е сред малкото писатели, които не откликват на литературните моди – магически реализъм, прекомерно поетизиране на езика или политически критицизъм след падането на Берлинската стена. Тя е запазила автентичността на гласа си и се придържа към своя начин да изгражда наратив.

Текстовете на Ирина Папанчева са написани с точност и елегантност, с перото на артист, който дълго е работил върху избора на думи, рафинирането на фразите, чистотата и яснотата на езика. Тя избира героите си от живота, герои, които се изправят пред един свят, пълен с мистерия и противоречия. Събитията протичат гладко и стабилно следват своя ход, докато не достигнат кулминацията на сюжета. Папанчева не разчита на елемента на изненадата, а се стреми в написаното от нея да има спокойствие и последователност. Резултатът е един блестящо изграден свят, в който леко и тихо вървим с героите и събитията, без да губим търпение,“ пише Али Бадер в глава, посветена на бургаската авторка, от своя предстояща книга.

Ирина Папанчевае родена в Бургас. Завършва паралелка с литературен профил в СХEУ „Св. св. Кирил и Методий“, магистратура по чешки език и литература в СУ „Св. Климент Охридски“ и магистратура по европейска политика и социална интеграция в Свободния фламандски университет в Брюксел. Автор на детската илюстрована книжка „Аз заеквам“ (ИК „Сиела“, 2005 г.), повестта „Почти интимно“ (ИК „Кронос“, 2007 г.), романите „Анабел“ (ИК „Жанет 45“, 2010 г.), „Перо от пеликан“ (ИК „Жанет 45“, 2013 г.) и „Тя, островът“ (КК „Труд“, 2017 г.), новелата „Добре дошъл, Натан!“ (Fast Print Press, 2019 г.) и на разкази. Нейни творби са преведени и издадени, самостоятелно и в антологии, на английски, френски, арабски и персийски. Ирина Папанчева живее в Брюксел, където ръководи застъпничеството на фондация Лумос към Европейския съюз. Повече за Ирина Папанчева на уебсайта и: ipapancheva.com

Али Бадер е иракски романист, поет, преводач, критик, драматург и сценарист, смятан за един от най-значимите писатели в арабския свят за последното десетилетие. Роден е в Багдат, където завършва западна философия и френска литература. Автор на петнайсет романа, шест поетични книги, както и на есеистични. Сред най-популярните му книги са “Татко Сартър” и “Пазителят на тютюн“, „Да бягаш след вълците“ и „Грешната жена“, които са спечелили награди. Два пъти е в дългия списък на арабския Букър. От години живее в Брюксел. Главен редактор на литературното списание Eurolitkrant (https://eurolitkrant.com/IndexEn.aspx). Повече за Али Бадер можете да откриете тук: https://en.wikipedia.org/wiki/Ali_Bader

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай