Инициатива #КиберБУДНИ 2 организират младежи в Стара Загора

Младежката инициатива ще се състои се от две части

Инициатива #КиберБУДНИ 2 организират младежи в Стара Загора | StandartNews.com

На 20 февруари,  Младежки общински съвет – Стара Загора и клуб по „Киберсигурност и етично хакерство“ към ППМГ „Гео Милев“, с подкрепата на Център за подкрепа за личностно развитие  и Община Стара Загора, организират инициатива КиберБУДНИ 2.

„С оглед на постоянния растеж на използването на цифровите технологии сред младежите смятаме, че е от изключителна важност да заложим основите на една по-висока киберкултура сред българското население, а чрез събитието ще постигнем точно това“, казват организаторите.

Младежката инициатива ще се състои се от две части като първата е насочена към учениците от 5 до 7 клас от училища в Стара Загора, а темата е "Безопасно общуване в социалните мрежи". Под формата на дискусии и беседи те ще овладеят знания и умения за безопасно използване на интернет пространството. За по-интересното представяне на темата е предвидено участието на гост – лектори, специалисти в сферата на киберсигурността.

Програма:

10:00-10:30 ч. – Настаняване

10:30-11:40 ч. – Беседи и дискусии с лектори и ученици

11:40-12:00 ч. – Интерактивна викторина

Втората част е предназначена за ученици от 8 до 12 клас от професионални, профилирани и средни училища в Стара Загора. Участниците ще бъдат разпределени в 9 екипа по време на регистрацията. Всеки екип ще получи тема от един от следните раздели: "Безопасното общуване в социалните мрежи", "Финансова сигурност в киберпространството" и "Имплементация на AI технологиите и Internet of things". Всяка група ще има ментор, който ще запознае своя екип с темата, която му е възложена. Целта на всяка група е в рамките на 10 минути да подготви важни за младежите въпроси, които да бъдат зададени към гостите, професионалисти в сферата на киберсигурността .

Програма:

13:00-13:30 ч – Регистрация

13:30-14:00 ч – Запознаване с темите

14:00-14:30 ч – Екипна работа за изготвяне на въпроси

14:30-15:00 ч – „Безопасно общуване в социалните“

15:00-15:30 ч – "Финансова сигурност в киберпространството"

15:30-16:00 ч –  "Имплементация на AI технологиите и Internet of things".

Водещи на събитието ще бъдат Ралица Бояджиева, ръководител на клуб по „Киберсигурност и етично хакерство“ към ППМГ „Гео Милев“  и Никола Кирилов – кмет на Млада Загора 2023/2024 г.

Според най-новите данни от изследване на „Галъп интернешънъл“, младежите прекарват средно 5-8 часа на ден в социалните мрежи, като повече от една трета от тях са ставали жертва на кибертормоз. По тази причина в дискусиите ще се наблегне на това как младите трябва да общуват помежду си и към кого могат да се обърнат ако се превърнат в жертва.  Нарастващ е и броят на юношите, които са били подведени от злонамерени потребители в Интернет пространството и са изгубили голяма част от своите спестявания. Нужно е да се обърне внимание на честото използване на изкуствения интелект и въвеждането му в образованието и ежедневието, което става чрез Internet of things. Тази сфера, която е много динамична, крие много опасности, особено за учениците, тъй като те несъзнателно дават достъп до своите лични дан

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай