Галина Стоянова поздрави участниците в конференция за връх Бузлуджа

Кметът на Казанлък посочи, че паметникът Бузлуджа е сред най-застрашените обекти в Европа за 2018 година

Галина Стоянова поздрави участниците в конференция за връх Бузлуджа | StandartNews.com

Кметът на Казанлък поздрави участниците в международната конференция, посветена на Дома паметник на връх Бузлуджа и дисонантното наследство „В действие: Следвоенно архитектурно и художествено наследство в Централна и Източна Европа - интегрирани подходи към дисонантните обекти“. Домакин на научния форум е Казанлък, а патрон – Кметът Галина Стоянова. В залата на Исторически музей „Искра“ тя поздрави организаторите: Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места в България и Германия ИКОМОС, Фондация „Проект Бузлуджа“, в партньорство с утвърдени академични и професионални организации в сферата на културното наследсво и повече от 30 международни експерти от осем държави участници: „Радостна съм да Ви приветствам с добре дошли на територията на Община Казанлък в прекрасната Долината на розите и на Тракийските царе! В навечерието на конференцията поводи за надежда донесе решението на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) за предоставяне на статут на Дома паметник на връх Бузлуджа като недвижима културна ценност. За всички нас, жителите на прекрасната долина, това е още една стъпка към защитата на този така широко известен вече монумент. Стъпка, която ни дава надежда, че той ще получи заслужена грижа и съхранение за Вас, за идните поколения.“, заяви Кметът на Казанлък. „Разбира се, тепърва ще очакваме административно пътят да бъде извървян и окончателното произнасяне на културния министър, но оценката на Експертния съвет за нас е знак, че монументът на Бузлуджа ще получи справедливост след години вандалстване и забрава.“, посочи Галина Стоянова.

Кметът на Казанлък посочи, че паметникът Бузлуджа е сред най-застрашените обекти в Европа за 2018 година, според класацията на водещата организация за опазване на културното наследство на Стария континент Европа ностра и Инситутта на Европейската инвестиционна банка. Галина Стоянова заяви подкрепата си към усилията на Фондация „Проект Бузлуджа“ в лицето на младия архитект Дора Иванова и нейния екип, усилията на проф.Йорг Хаспел, президент на ИКОМОС, Германия и  Габриела Семова-Колева, ИКОМОС България. Тя подчерта и съдействието на бившия и настоящ Областен управител на област Стара Загора Гергана Микова и Иван Чолаков културният феномен на Бузлуджа да възкреси правото си на нов живот. „Бузлуджа не е само технически или финансов въпрос.“, заяви Кметът на Казанлък. „Той е отправна точка, обект, който никога повече няма да бъде ползван по предназначение.“, каза Галина Стоянова. „Ето защо, още веднъж приветствам организаторите и участниците в конференцията, знайте, че от страна на Община Казанлък и лично в мое лице имате съмишленици и партньори! Надявам се, да спечелим и много нови приятели зад общата ни кауза. Тя не е политическа, нито идеологическа. Тя е шанс за развитие на туризма в региона, който трябва да използваме. Твърдя това от момента, в който имах възможността да се запозная с Дора и нейната идея да възкреси този паметник, за да го съхраним като Монумент на времето.“, посочи Кметът на Казанлък.

Галина Стоянова пожела успех на участниците в конференцията и връчи на арх.Иванова благодарствен знак на Кмета на Община Казанлък за нейните заслуги в популяризиране и опазване на монумента Бузлуджа!

В рамките на два дни учени от цял свят и организаторите ще обменят идеи за бъдещето на впечатляващия за модернизма на 20 век Дом паметник на връх Бузлуджа. Участниците във форума поздрави и Н. Пр. Кристоф Айххорн, посланик на Федерална република Германия у нас.

Казанлък е четвъртата българска община, която преди две години стана партньор на Градски дневен ред на Европейския съюз и единствената българска община – представител в сферата на културното наследство. Градският форум (Urban agenda) е основен инструмент на Европейския съюз за бъдещо развитие на европейските градове като главен двигател на растежа във всички сфери на живота. За 2020 година Градският форум посочи фокус за работа „дисонантното наследство“ - неразбраното културно-историческо наследство, пример за каквото е монументът Бузлуджа.  Специалистите определят тази нова категория като важна за случаи на културно наследство, които попадат не в зоната на безпроблемното наследяване, а в зоната на обществените несъгласия, конфликти, противопоставяния и дискусии.

Като завършек и отпразнуване на конференцията, ще бъде организиран първият благотворителен фестивал в подкрепа на опазването на мозайките в паметника на 23-25 юли: OPEN BUZLUDZHA FEST.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай