Франкофоли събра меломани от различни краища на света

Два дни Благоевград живя под знака на музикалния фестивал

Франкофоли събра меломани от различни краища на света | StandartNews.com

Близо 40 хиляди ценители на музиката се стекоха в парк „Македония“ в Благоевград, за да чуят и видят любимите си изпълнители, гости на тазгодишното издание на фестивала “Francofolies. Благоевград“. Меломани от различни точки на света станаха част от единствения по рода си мащабен концерт на Балканите. Многобройната публика  беше поздравена от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов. „Благодаря Ви, че сте тук, страхотни сте! Благодаря на изпълнителите, уникални са! Огромно благодаря на нашите френски партньори и приятели. И поменете едно – всичко хубаво започва от Благоевград!“, каза в приветствието си кметът Камбитов.

Жерар Пон, който всяка година пристига в Благоевград за фестивала, също поздрави многохилядната публика  парк „Македония“. „Това е най-добрият фестивал на света. За мен е чест да празнувам петата годишнина с вас “, каза Жерар Пон.

Тази година музикалната програма на фестивала „Francofolies” е изключително силна. Американската изпълнителка с италиански корени и ангелски глас LP буквално успя да разтърси публиката. Тя предложи на своите фенове уникално изживяване. LP има пет студийни албума зад гърба си, а турнето й с последния от тях, който излезе през 2018 - Heart To Mouth, включва участия в Америка и Европа.

В първата вечер на фестивала излезе и хитовият молдовски изпълнител Dan Balan.  Фурор сред публиката предизвика и френската електро-суинг банда „Caravan Palace“.

В Благоевград се провежда и Младежки модул, в който участват ученици от различни страни. Има подготвена и богата съпътстваща програма. На различни места в града жителите и гостите могат да опитат характерни френски ястия и напитки.

И през втората вечер десетки хиляди любители музиката от цял свят и от няколко поколения се събраха отново край сцената в парк „Македония“, за да бъдат част от фестивала „Francofolies.Благоевград“.

Хедлайнер на втория фестивален ден тази година бе безспорният младежки поп идол на Франция – Кенджи Жирак. Само за няколко години 22-годишният певец прави шеметна кариера, превръща се в една от най-обичаните млади звезди в родината си.

Музикалният поп дует „Моранди” от Румъния също „грабна” публиката със страхотната си музика. Композиторът Мариус Мога и певецът Андрей Ропча демонстрираха смело смесване на музикални стилове. В парк „Македония“ прозвуча и  един от най-големите им хитове „Калинка“. Парчето е сред най-пусканите в клубовете на балканската музикална сцена.

Никола Груев – Kottarashky също зарадва зрителите с музика, съставена от елементи на фолклор с рок, фънк, блус, джаз, електорнна музика. Той и групата му показаха нагледно защо са канени за участия в някои от най-интересните световни фестивали.

Петото юбилейно издание на „Франкофоли. Благоевград” доказа, че фестивалът се превръща в един от най-значимите за целия Балкански полуостров. На сцената излизат световни музикални звезди, а публиката се увеличава с всяка изминала година.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай