Фандъкова: Затваряме молове и фитнеси, ако се наложи

Ситуацията в София остава тревожна, посочи столичният кмет

Фандъкова: Затваряме молове и фитнеси, ако се наложи | StandartNews.com

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни, че ситуацията с пандемията в София продължава да е тревожна.

„От петък са в сила нови мерки, но следим ситуацията ежедневно, за да предприемем допълнителни, ако има нужда”, уточни тя пред Нова тв.

Кметът посочи, че за днешния ден броят на новозаразените в столицата е по-малък от вчера, но въпреки това кривата върви нагоре.

„Най-голямото ми притеснение е болниците в София да имат капацитет, за да могат да оказват качествена помощ на всеки нуждаещ се”, каза тя, като обясни, че все още има свободни места в лечебните заведения.

Фандъкова уточни, че в София никога не е имало пълен локдаун. Посочи, че се акцентира върху няколко неща - да се минимализира събирането на много хора, да се даде възможност да се спазват мерките и да се осъществява строг контрол.

„Наблюдението, което имаме вследствие на проверките, е, че повечето хора в София спазват мерките, за което аз много благодаря. Това е най-важното и само то може да ни помогне да не се стига до много по-тежко затваряне”, каза кметът.

Тя беше категорична, че проверките за спазването на мерките ще продължат, ако не се спазват - ще се затегнат.

„Ако трябваше да решавам за затварянето на училищата, от образователна гледна точка, бих предложила не само да се затворят последни, но и изобщо да не става това. Много ученици ми пишат за това”, категорична беше тя. 

Кметът на София съобщи, че по настояване на директора на Столичното РЗИ следващата мярка, ако се наложи, ще е затваряне на големи търговски вериги и фитнеси.

Относно фаталния инцидент с момчето, починало от токов удар в София, Фандъкова каза, че продължава разследването по случая.

„За трите павилиона, които са на общински терени, са издадени заповедите за премахване. За двата, които са на терена на болницата, очакваме констативните актове, за да може да се издадат такива заповеди”, обяви кметът.

Тя беше категорична, че нищо незаконно не трябва да остане работещо. „Затова настоявам всички, които имат отношение, спешно да се мобилизират и да свършат работата си. Абсурдно е да работи обект, който няма удостоверение за въвеждане в експлоатация”, обясни още тя.

Според столичния кмет са изпълнени редица мерки, което трайно е довело до намаляване дните със замърсяване на въздуха.

„Миналата година постигнахме средно-годишните норми. Това е въпрос, който не може да се реши за ден или два. Истината е, че все още остават дни с превишения и доста високи моментни стойности. През януари имаше съвсем малко превишения”, допълни Фандъкова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай