Екоминистър Димитров: няма опасност за хората в Пернишко

Няма вредни емисии, не става въпрос за отравяне на хората, става въпрос за неспазване на процедури

Екоминистър Димитров: няма опасност за хората в Пернишко | StandartNews.com

Предстоят още претърсвания и изземвания в администрацията на ТЕЦ "Бобов дол", съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров, след като направи проверка в топлоцентралата днес. Там той се срещна и с представители на РИОСВ-Перник. "Материалите са подписани, заминават за Кюстендил, ще чакаме разпореждане на окръжния прокурор на Кюстендил или на главния прокурор, за да видим какво ще правим след това", каза министър Димитров. Той допълни, че в понеделник документацията по случая ще бъде на бюрото му.

Емил Димитров посочи, че няма задържани, разпитани или хора в ареста след направената вчера проверка по сигнал на ТД "Национална сигурност" и Икономическа полиция при Областната дирекция на МВР в Кюстендил, от екип от прокурори и следователи, във връзка с информация за управление на опасни отпадъци не по установения ред и горене на същите без комплексно разрешително от РИОСВ-Перник.

"Трябва да се изземат документи, за да се види каква е била цялата процедура. Упрек към комина нямаме, предстоят още замервания. Няма опасност за хората", категоричен беше министърът. Той посочи още, че е посъветвал ръководството на централата да спре мощността, която все още е в процедура на разрешение, докато се уточни какво се случва.

"Няма вредни емисии, не става въпрос за отравяне на хората, става въпрос за неспазване на процедури, поне това показват замерванията", допълни Емил Димитров. Той посочи, че случаят е в ръцете на Окръжната прокуратура в Кюстендил, а той е дошъл в централата, за да окаже съдействие. Според него няма вредни емисии, но централата няма нужните разрешителни. "Затова им казах да преустановят тези мощности, докато си получат разрешителното. Като се напрегнат за месец и половина, като си доставят необходимите съоръжения, ще продължат", каза той. Според Димитров централата имала разрешение за експлоатация само за една от три машини и не е получила официален документ от екоинспекцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай